Torino: semne de întrebare în ancheta românului ars

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oprea Adrian Cosmin, 30 de ani, şi Goman Florin Gabriel, 31 de ani, au fost arestaţi în timp ce încercau să fugă din Torino, relatează un recent comunicat de presă al poliţiei din Torino.

Oprea Adrian Cosmin, 30 de ani, şi Goman Florin Gabriel, 31 de ani, au fost arestaţi în timp ce încercau să fugă din Torino, relatează un recent comunicat de presă al poliţiei din Torino. Mureş Stănescu, 26 de ani, este cercetat în stare de libertate.

Ei sunt acuzaţi că ar fi turnat benzină peste românul Doicescu Vasile şi i-ar fi dat foc. Motivul crimei rămâne încă de clarificat, spun poliţiştii, iar cercetările au fost dificile şi au durat trei luni. Însă mărturia care încearcă să facă lumină asupra motivului crimei este cea a unui văr de-al victimei.

Acesta a declarat poliţiştilor că Vasile, care lucra ca muncitor în construcţii, ar fi fost pedepsit pentru că refuza să fure. Şi a amintit de o tradiţie ţigănească care prevede mutilarea celui care nu se supune "legii şatrei" şi trimiterea lui la cerşit.

Vasile Doicescu a fost găsit în faţa taberei Barcaiola cu arsuri pe 90% din corp în ziua de 27 aprilie. După o lungă perioadă de agonie, acesta a decedat pe 25 mai la secţia de arşi a spitalului CTO din Torino.

Ţiganii susţin varianta sinuciderii

Vecinii de baracă ai lui Doicescu au susţinut cu toţii că acesta era disperat că soţia sa vroia să îl părăsească."Noi ştiam că soţia lui Vasile trăia cu altul şi îi spuneam mereu să îşi ia gândul de la ea. În ziua de Paşti era supărat şi băut şi spunea că vrea să îşi dea foc. Şi altă dată încercase să se sinucidă", spune Neculai Ferdinand, 28 de ani, din Bacău. Ţiganii susţin chiar că ar fi mers singur la benzinărie, de unde a cumpărat benzina.

Văduva lui Vasile, Karla Doicescu, a declarat la sosirea din România: "Cum să îl las? Noi ne iubeam. Eu trebuia să vin din România pentru a locui cu el aici".

Poliţiştii au şi alţi martori

Poliţiştii au reconstruit diferit succesiunea faptelor cu ajutorul interceptărilor telefonice dintre Vasile şi soţia sa şi a mărturiilor unor martori oculari din afara taberei de ţigani.

Incendiul a avut loc la ora 10.00 seara. Un cuplu de tineri care treceau cu maşina pe lângă locul unde sunt situate barăcile au spus că au văzut un grup de persoane pe marginea şoselei. "Erau trei persoane care încurcau circulaţia. Unul dintre ei urla şi se zbătea, vroia să plece, dar ceilalţi doi îl ţineau pe loc". De asemnea locatarii dintr-un bloc din apropiere susţin varianta poliţiştilor. Martorul "cheie" este o bătrână de 85 de ani, care suţine că a văzut "o mână care dădea foc" din balcon.

Varianta apărării

La începutul lunii august cei doi arestaţi au fost interogaţi. Goman, asistat de către avocatul Antonio Foti, a recunoscut că se găsea la faţa locului, dar neagă că l-ar fi ucis pe Vasile. Susţine că el a încercat să îi oprească gestul pentru că acesta era băut. Ameninţa că se sinucide şi că va răni pe oricine ar fi încercat să îl oprească.

Avocatul lui Goman ne-a declarat: "Ne aflăm în faţa unui proces fără o acuzaţie concretă. Cum este posibil ca procuratura să aibă ca principal martor o femeie de 85 de ani care locuieşte la o distanţă de 30 de metri de locul incidentului petrecut la ora 22,20 când vizibilitatea era foarte mică? Bătrâna a declarat că braţul care a aprins focul aparţinea altei persoane. O altă mărturie depusă la 40 de zile după incendiu care susţine această variantă, dar cu unele diferenţe, este cea a unei locatare care locuia la parterul aceluiaşi bloc".

"Singura vină a lui Goman şi Oprea a fost aceea că au folosit gecile pentru a stinge flăcările care l-au cuprins pe Doicescu Vasile. Acuzatorii susţin însă că gestul a fost făcut pentru a alimenta focul", a mai adăugat avocatul.

Românul ars devine un caz politic

Doi dintre consilierii comunali, politicieni ai Ligii Nordului, au felicitat poliţiştii pentru arestarea celor doi români. Aceştia au declarat într-un comunicat: "În septembrie vom intra în tabăra abuzivă de pe strada Lungo Stura. Obiectivul este închiderea acesteia, pentru că este o ruşine din toate punctele de vedere, de la igienă până la pericolul pe care-l reprezintă pentru zonă".

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite