Tinerii români îşi fac doctoratele în Italia de dragul rudelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii trei ani, la Facultatea de Fizică Fundamentală, Aplicată şi Astrofizică din Torino au fost selecţionaţi patru români, iar la Ştiinţele Pământului alţi patru. „Românii

În ultimii trei ani, la Facultatea de Fizică Fundamentală, Aplicată şi Astrofizică din Torino au fost selecţionaţi patru români, iar la Ştiinţele Pământului alţi patru.

„Românii aleg Italia pentru doctorat şi pentru că au rude care locuiesc şi muncesc deja aici. Pentru tineri este un mod de a se reuni cu cei dragi care au venit să îşi caute norocul în Italia”, explică Alessandra Pachi de la Divizia Cercetare şi Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii Torino.

Unii decid să nu se mai întoarcă

Cătălin Petrea, 29 de ani, a venit la Torino în anul 2007. Este în al doilea an de doctorat la Facultatea de Geologie, iar în România a lucrat la Academia Română din Bucureşti, în domeniul Speologiei. Italia nu este extrem de atractivă, din cauza fondurilor de cercetare reduse, dar în comparaţie cu România laboratoarele sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie.

„Îmi plac mult clima, peisajul, dar şi oamenii. Ştiu însă că o să îmi fie foarte greu să găsesc de muncă. Mai ales că lipsesc poziţii în acest domeniu chiar şi pentru italieni. Doresc să rămân definitiv aici”, spune Cătălin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite