Ţiganii schimbă codul etic al ziariştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendierea taberelor de rromi din Napoli, precum şi alte episoade recente de xenofobie au determinat Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNCHR) să trimită Italiei un avertisment pentru

Incendierea taberelor de rromi din Napoli, precum şi alte episoade recente de xenofobie au determinat Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNCHR) să trimită Italiei un avertisment pentru încălcarea drepturilor imigranţilor.

UNCHR a dat vina în mod explicit pe presă. Uniunea Ziariştilor Italieni a hotărât recent să adopte un document botezat "Carta de la Roma", care impune membrilor săi o serie de reguli în redactarea ştirilor despre imigranţi. Noul cod etic prevede că nu poate fi folosit un interviu cu un imigrant dacă acesta nu este la curent cu urmările pe care declaraţiile sale le-ar putea avea.

Responsabililor de număr şi redactorilor-şefi le este cerut să evite ştirile care ar putea agita spiritele în rândul populaţiei.

Cazul Mailat, dat drept exemplu

Printre cazurile foarte mediatizate şi care au creat italienilor o fobie legată de români se află cazul Mailat. Ţiganul român a fost considerat vinovat atât de crimă, cât şi de viol, încă din prima zi de arest, deşi procesul nici nu a început. Din presa italiană nu au lipsit comentariile rasiste nici în momentele de tensiune care au precedat meciul România - Italia de vineri. Cotidianul "Leggo" a publicat un articol în care România este numită "ţară de ţigani" şi care creează impresia că între români şi italieni se află un conflict deschis.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite