Ţiganii pot fi integraţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> După ce tabăra ilegală în care locuiau, lângă Torino, a ars, mai multe familii de rromi au fost mutate în apartamente şi s-au adaptat la viaţa civilizată. În localitatea Settimo

>> După ce tabăra ilegală în care locuiau, lângă Torino, a ars, mai multe familii de rromi au fost mutate în apartamente şi s-au adaptat la viaţa civilizată.

În localitatea Settimo Torinese, opt familii de ţigani trăiesc în condiţii normale. Ei s-au integrat în societatea italiană, plătesc chiria apartamentelor şi îşi trimit copiii la şcoală zilnic.

A trecut un an de când o tabără de ţigani de lângă Torino a luat foc. Incidentul a lăsat în plină iarnă fără adăpost peste 150 de persoane. România nu intrase în UE, iar situaţia ţiganilor a fost etichetată ca fiind o criză umanitară. Statul italian s-a mulţumit doar să observe, fără a oferi soluţii. Noapte, frig, copii somnoroşi şi speriaţi, oameni rămaşi doar cu o sacoşă cu haine, acestea erau datele problemei.


Asociaţia italiană Terra del Fuoco i-a preluat pe toţi şi le-a oferit masă şi casă timp de zece zile. Împreună cu Crucea Roşie Militară Italiană, le-a pus la dispoziţie trei corturi militare, un grup sanitar mobil şi o "bucătărie", voluntari sociali, medic şi psiholog. A fost necesară o selecţie a celor prezenţi, având prioritate copiii, femeile şi bătrânii. De Crăciun, mai multe familii (80 de persoane) au primit câte o rulotă.


"Aveam reguli de bază, ce nu puteau fi încălcate. Cine nu respecta condiţia de a trimite copiii zilnic la şcoală nu primea ajutor", spune coordonatoarea proiectului, Cleo Albanese. Din noiembrie 2007, opt familii (43 de persoane) au fost selecţionate, pe baza dorinţei de a munci şi a comportamentului, şi li s-a propus mutarea în apartamente, lângă Torino. Acum, situaţia a început să se schimbe: o parte lucrează, o parte va urma cursuri de formare profesională, iar alţii merg deja la interviuri pentru angajare.

Început greu, final fericit

Cârpaci Marius (21 de ani), unul dintre rromii selecţionaţi pentru acest proiect, povesteşte: "După foc, am rămas fără nimic. Căutam de muncă, nimeni nu ne ajuta. Lucram câte puţin, recuperam cupru de la deşeuri şi îl vindeam pe nimic." Acum, Marius e mândru că fata lui cea mare ia note bune la şcoală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite