Ţiganii, chemaţi la şcoală de colegii italieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegii micuţilor care au fost evacuaţi din adăposturile ilegale de la Milano, în urmă cu o săptămână, au scris mai multe compuneri care s-au transformat apoi în scrisori de protest împotriva autorităţilor.

Barbara Bernini, una dintre profesoarele micuţilor, îşi aminteşte: „Joia trecută, în timp ce excavatoarele demolau barăcile, în clasă plângeau cu toţii, italieni şi rromi".

Au urmat apoi o serie de scrisori pe care micuţii italieni le-au scris colegilor rromi şi pe care le-au înmânat voluntarilor unei asociaţii caritabile. Aceştia i-au căutat pe destinatari în adăposturile publice şi le-au înmânat misivele.

Impresionaţi de scrisori, câţiva dintre copiii rromi au reuşit, împreună cu mamele lor, să ajungă la şcoală, unde au fost primiţi cu căldură de colegi.

Problemele micuţilor au început în urmă cu o săptămână, când excavatoarele primăriei din Milano au demolat tabara ilegală "Rubattino" după ce, timp de mai multe luni, vecinii italieni şi învăţătoarele copiilor din tabără s-au opus.

Ţiganii, majoritatea români, s-au adăpostit într-o biserică din apropiere, iar duminică, femeile şi copiii au fost duşi în trei adăposturi ale Bisericii Catolice, iar bărbaţii au fost lăsaţi să doarmă pe saltele într-o încăpere a bisericii.

Principala nemulţumire a italienilor care îi cunoşteau pe ţigani a fost legată de faptul că cei 36 de micuţi aveau rezultate excelente la învăţătură.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite