Teatru-terapie pentru copiii stranierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

18 elevi de la liceul "Al.I.Cuza" din Iaşi îşi alină dorul de părinţii plecaţi la muncă în străinătate pe scena de teatru Copiii ieşeni mânuiesc păpuşi de mărimea unui om. Ei

18 elevi de la liceul "Al.I.Cuza" din Iaşi îşi alină dorul de părinţii plecaţi la muncă în străinătate pe scena de teatru

Copiii ieşeni mânuiesc păpuşi de mărimea unui om. Ei intenţionează să prezinte în septembrie piesa la Roma, Milano şi Torino, unde lucrează părinţii lor.

Elevii, cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani, au fost incluşi în proiectul de dramaterapie "Copiii lor, copiii noştri". Proiectul a fost demarat de Teatrul şi Asociaţia "Bon Ton" din Iaşi, conduse de actorii Ozana şi Cristi Costin.

Iniţiativa se adresează copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi din ţară, la muncă. "Prin jocul teatral,
copiii îşi pot identifica problemele emoţionale cauzate de lipsa părinţilor şi pot găsi soluţii", explică Irina Ciubotaru, psihologul proiectului.

Au nevoie de sponsori

Premiera piesei a stârnit aplauze, duminică seară, la Palatul Copiilor din Iaşi. "Nu am mai jucat teatru. Îmi place, e o experienţă nouă", a spus Claudiu Creţu, de 16 ani. Părinţii lui au plecat în Italia acum şase luni.
Copiii abia aşteaptă să plece în turneu, în Italia. "Reîntâlnirea ca actor şi spectator dintre copil şi părinte va fi spectacolul suprem.

Copiii vor fi cei care vor oferi căldură sufletească", spune Ozana Costin. "Am apelat inclusiv la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Am primit câteva mii de euro din sponsorizări, dar bugetul proiectului este de 40.000 de euro. Ne mai trebuie 20.000 de euro", spune Cristi Costin.

Lecţie de viaţă

La finalul proiectului va fi realizat un film documentar, care ar urma să fie difuzat de televiziunile din România, Italia şi Spania. "Vrem să arătăm o altă faţă a migraţiei. Să arătăm că avem copii inteligenţi, sensibili. Documentarul se vrea o lecţie de viaţă pentru cei care au plecat sau vor să plece", a conchis Ozana Costin. Statisticile arată că 13.000 de copii ieşeni au unul sau ambii părinţi la muncă în străinătate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite