Tabere ieftine pentru copiii românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de vară "Estate Ragazzi" oferă posibilitatea tuturor părinţilor români şi nu numai de a lăsa copiii în grija animatorilor pe perioada vacanţei. Din data de 9 iunie până la 1

Programul de vară "Estate Ragazzi" oferă posibilitatea tuturor părinţilor români şi nu numai de a lăsa copiii în grija animatorilor pe perioada vacanţei. Din data de 9 iunie până la 1 august când şi părinţii vor avea cocediu, asociaţia de culturală ASAI le dă o mână de ajutor.

Înscrierea costă 10 euro pentru două săptămâni şi este o soluţie la îndemâna tuturor. Organizatorii au amenajat un cort în parcul Valentino din Torino unde copiii îşi petrec ziua împreună.

"Anul acesta, prin joc, încercăm să facem lecţii despre protecţia mediului şi despre alimentaţia corectă", a precizat Anna Corino, 59 de ani, unul dintre organizatori. "Este important ca aceşti copiii să îşi petreacă timpul în aer liber departe de computer şi de videojocuri. Totodată, deşi avem copii înscrişi de toate naţionalităţile, nu se formează grupuri etnice. Se simt toţi italieni atunci când se joacă împreună".

Odată cu terminarea programului de joacă, am întâlnit două bunici românce care au venit să îşi aştepte nepoţii. Lăcătuş Maria, de 60 de ani, face naveta între România şi Italia pentru a da o mână de ajutor celor trei copii ai săi care locuiesc la Torino.

L-a adus pe nepotul său la tabăra din parc în fiecare zi de când aceasta s-a deschis. Mama sa nu are timp să stea cu el acasă. Lucrează în ture ca infirmieră şi face cursuri de asistenţă sanitară în acelaşi timp. Bunica Maria pleacă peste o săptămână cu toţi cei patru nepoţi ai săi în România unde vor sta până când va începe din nou anul şcolar.

Mate Ana, 55 de ani, din Bacău, are cinci copii, toţi în Italia. Trei dintre ei locuiesc la Torino, iar doi la Roma. Are nouă nepoţi şi încearcă să îi îngrijească pe toţi câte puţin. Nepoţelul venit în parc are şase ani, a terminat clasa întâi şi are foarte multă energie.

"Chiar şi după o zi petrecută în parc încă ar vrea să se mai joace", spune Ana. Mama băieţelului lucrează ca infirmieră de noapte. Dimineaţa merge la un al doilea serviciu. Munceşte mult pentru că are de plătit rate la casa pe care familia sa şi-a cumpărat-o.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite