Tabără unică pentru rromii de la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale din capitala italiană caută soluţii pentru rezolvarea problemei taberelor ilegale. O decizie finală ar putea fi luată printr-un referendum. A doua fază a recensământului ţiganilor dă bătăi de cap autorităţilor. Acestea lucrează la un plan de unificarea a taberelor de la periferia oraşului într-una singură.

În încercarea de a recupera terenurile ocupate de ţigani, administraţia locală a Romei intenţionează să propună un referendum pentru a stabili o soluţie în această problemă.

Părţile implicate în controverse sunt angajaţii primăriei, locuitorii oraşului, care se opun învecinării cu o imensă tabără de ţigani, şi organizaţiile de apărare a drepturilor rromilor, cum ar fi „Opera Nomadi” din Roma.

Încă din timpul recensământului desfăşurat în perioada mai – octombrie 2008, ministrul italian de interne Roberto Maroni vorbea despre demolarea taberelor ilegale, invocând condiţiile precare de igienă şi absenţa şcolarizării copiilor.

Cea mai mare tabără, desfiinţată

Odată cu încheierea primei faze a recensământului, s-a ivit problema mutării taberelor.  Săptămâna trecută, o operaţiune de proporţii în cea mai mare tabără de ţigani din Europa, Casilino 900, din Roma, a scos la iveală faptul că mulţi dintre locuitorii acesteia erau proprietari de apartamente în Roma şi aveau conturi consistente în bănci.

După confiscarea a 2 milioane de euro, autorităţile italiene au luat decizia finală. Tabăra „Casilino 900” va fi demolată, dar încă se discută soarta locuitorilor. Cu toate că tabăra are o tradiţie de peste 30 de ani, în locul acesteia se va construi o parcare pentru a treia linie de metrou, în curs de înfiinţare.

Locuinţe în România, dacă pleacă din Italia

„Se pare că încercările de a ajunge la un acord cu locuitorii taberei au eşuat. Aş vrea să adaug faptul că plângerile venite din partea cetăţenilor rezidenţi în cartier erau fondate, cu toate că nu au fost luate în serios”, ne-a spus Ludovico Todini, consilier la Primăria din Roma, membru al Comisiei pentru siguranţă publică.

A altă propunere vine din partea preşedintelui Observatorului Social din cadrul Parlamentului italian, Luigi Camilloni, care doreşte „construirea caselor pentru ţigani în România, la ei acasă.” Camilloni doreşte ca rromilor care îşi iau angajamentul să se întoarcă în ţară să li se ofere o locuinţă modulară, asemănătoare cu cele din tabere.

2.500 de ţigani români în Roma

Crucea Roşie Italiană a făcut publice datele recensământului realizat în taberele de ţigani din Italia în această vară. Astfel, în taberele din Roma a fost înregistrat un număr de 5.000 de nomazi, în timp ce în taberele de pe întreg teritoriul naţional se regăsesc 15.000 de ţigani, din care jumătate sunt copii.

Aceste cifre includ toţi rromii, indiferent de naţionalitatea sau provenienţa lor. Se estimează că în prezent capitala italiană găzduieşte, legal sau ilegal, circa 2.500 de ţigani români. În celelalte mari oraşe italiene, precum Milano sau Torino, nu se ajunge la cifre asemănătoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite