Stufulică "predă" muzică lăutărească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de muzicieni din Peninsulă s-a îndrăgostit atât de mult de muzica românească încât a înfiinţat o formaţie împreună cu un român Florin Tănase, zis "Stufulică" (49 ani),

Un grup de muzicieni din Peninsulă s-a îndrăgostit atât de mult de muzica românească încât a înfiinţat o formaţie împreună cu un român

Florin Tănase, zis "Stufulică" (49 ani), a sosit din Piatra Neamţ la Torino în 2002. Cânta la chitară pe străzile din Torino şi la petrecerile româneşti.

La unul dintre "concertele" din stradă l-a cunoscut pe Marco Ghezzo (24 ani), violonist şi pasionat de muzica lăutărească. Cei doi au devenit prieteni şi au început să cânte împreună. Li s-a alăturat Manuela Almonte la acordeon, Stefano Protto (36 ani), la contrabas şi soţia sa Zita Kovacs (30 ani), voce, fostă profesoară de engleză, originară din Târgu-Mureş.

Cei cinci alcătuiesc formaţia Bruskoi Prala (Fraţii Broscoi, n.r.), iar repertoriul lor este alcătuit din muzică lăutărească, muzică populară românească, ungurească, italiană şi grecească. După trei ani de când sunt împreună au scos un disc pe care-l promovează pe pagina lor de internet.

Formaţia are concerte în special în regiunea Piemonte, dar au fost şi în Elveţia şi în Franţa.

Italienii care fac parte din formaţie au fost cu toţii în România şi ştiu foarte bine româneşte. "Eu nu ştiu să vorbesc bine italiană din cauza lor, pentru că vorbesc numai româneşte cu mine", se vaită Stufulică. Stefano şi Zita merg la concerte cu o căruţă cu coviltir pe care au inscripţionat stângaci numele formaţiei.

Stufulică îl ceartă pe italian

"Cu Marco am dormit împreună, am mâncat, ne-am chinuit şi ne-am certat atunci când nu reuşea să cânte aşa cum îi spuneam eu. Pentru mine este ca şi fiul meu. M-a ajutat mult de când sunt în Italia", povesteşte Stufulică.

Marco a fost cel care l-a sfătuit pe Florin să dea câteva concerte gratuite la Cuneo, în urma cărora s-a împrietenit cu primarul oraşului, de la care a obţinut o casă populară. "Vara avem cam două concerte pe lună cu formaţia Bruskoi Prala. Când nu cânt cu ei, merg la nunţi sau la petreceri în Torino.

Pe Marco nu îl iau cu mine pentru că nu dă bine un italian care cântă la o nuntă românească", spune Stufulică.

"După concerte, nouă şi prietenilor noştri ne place mult să petrecem în aer liber aşa cum fac ţiganii în România. Numai Stufulică nu participă, nu îi mai place viaţa de nomad", povesteşte Marco.

După concerte, nouă ne place mult să petrecem în aer liber aşa cum fac ţiganii în România
Marco Ghezzo, violonist italian

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite