Strămutarea elevilor pe motiv de origine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Într-o clasă, nu pot învăţa mai mult de o treime de elevi străini
Într-o clasă, nu pot învăţa mai mult de o treime de elevi străini

În clasele din învăţământul preuniversitar de stat nu vor fi înscrişi mai mult de o treime de elevi străini, a decis ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării italian. Autorităţile italiene îi vor obliga pe o parte dintre românii rezidenţi în Peninsulă să-şi transfere micuţii în unităţi de învăţământ aflate la mare distanţă de casă.

Măsura luată de autorităţi va afecta în mod direct mai mult elevii din şcolile din nordul ţării, deoarece în unele dintre acestea se înregistrează şi peste 60% de copii străini înscrişi într-o clasă.

În regiunea Piemonte, există numeroase şcoli care au în clase peste jumătate de elevi imigranţi. Directorii acestor instituţii de învăţământ s-au declarat împotriva măsurii luate de ministrul Educaţiei la începutul acestei luni. La câteva zile după distribuirea circularei cu noul ordin, ministrul italian a precizat că în procentul de 30% nu intră şi copiii născuţi în Italia, chiar dacă provin din familii de imigranţi. Această nouă precizare schimbă foarte mult modul în care se va calcula ponderea imigranţilor în şcoli.

Copiii născuţi în Italia fac excepţie

„Şcoala noastră primară este frecventată de 37 de elevi români recent veniţi în Italia, după intrarea României în Comunitatea Europeană, copii repartizaţi în diverse clase de studiu, iar alţi 20 sunt născuţi aici. Aceşti 20 pot fi socotiţi, pe bună dreptate, italieni pentru că sunt perfect integraţi în şcoală şi societate", spune Maria Eglie Molinari, director la Istituto Compresivo „Carol Wojtyla", din Prima Porta, Roma.

Circulara ministerului mai prevede că elevii de origine străină ar putea fi supuşi unui test de limbă italiană pentru a intra în clasele care corespund vârstei lor. Cunoaşterea slabă a limbii ar putea permite profesorilor să trimită elevul străin într-o clasă inferioară celei în care ar trebui înscris.

Probleme pentru părinţi

Mutarea copiilor la alte şcoli mai departe de casă ar aduce cheltuieli suplimentare în familie şi mai mult timp pierdut atât de micuţi, cât şi de părinţii acestora.

Elisabeta Cioată-Burduja, 34 de ani, locuieşte la Torino şi are cinci copii cu vârste cuprinse între 1 şi 13 ani. „Din cauza diferenţei de vârstă, copiii mei merg la şcoli diferite. Ar fi imposibil să mă organizez să-i duc sau să-i iau din şcoli departe de zona în care locuim. Cred că va trebui să mă gândesc să-mi fac şcoală acasă şi să-mi educ singură copiii", spune aceasta.

Din punctul de vedere al Elisabetei, copiii români sunt, în general, printre cei mai buni la învăţătură. „Să facă grupuri numai de străini dacă au impresia că noi suntem cauza nivelului lor slab la şcoală", declară românca.

Limita de 30%, impusă şi la grădiniţe

Măsura limitării numărului de copii străini în clase afectează şi grădiniţele, unde în aceste zile au început înscrierile pentru anul şcolar următor.

La Roma, consilierul cu mandat pentru învăţământ Laura Marsilio a anunţat că, într-o grupă la grădiniţă, vor putea fi înscrişi doar cinci copii străini, potrivit noilor reglementări.

Şcoală multinaţională

Un exemplu de şcoală multinaţională este Institutul „Gabelli" din Torino. Aici, elevii de origine străină reprezintă în jur de 70% din total, iar circa 90% din aceştia sunt născuţi în Italia sau au sosit aici când aveau 3 sau 5 ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite