Străinii, absenţi la alegerile locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţia de votare din Albano Laziale nu i-a atras pe români
Secţia de votare din Albano Laziale nu i-a atras pe români

 Alegerile regionale şi provinciale din Italia nu ­i-au atras prea mult pe localnici, dar nici pe străinii rezidenţi.

Totuşi, în cele 13 regiuni şi patru provincii în care s-a votat duminică şi luni, prezenţa la urne a fost în medie de 63%. La alegerile din 2005, aproape 56% din cetăţeni au ajuns la urne.

Românii au dreptul de a vota pentru alegerea primarilor localităţilor în care locuiesc ca rezidenţi înregistraţi oficial la Biroul de evidenţă a populaţiei. Practic, aproximativ 30.000 de români şi-ar fi putut exprima votul în Peninsulă. Numărul este suficient de mare pentru a influenţa decisiv victoria unui candidat, însă conaţionalii noştri nu sunt conştienţi de importanţa votului lor.

În centrul Italiei, la patru secţii de votare cu un potenţial de aproximativ 20.000 de români, s-au înscris doar 11 conaţionali; şapte dintre aceştia au votat efectiv.

„Avem amândoi contracte de muncă: soţia este îngrijitoare, iar eu lucrez la un depozit alimentar. Nu am mers la vot fiindcă am considerat că niciun ales nu ne va putea reprezenta. Ne întrebăm, dacă numărul românilor în Italia este atât de mare, de ce nu avem reprezentanţi de-ai noştri?", comentează soţii Mirela şi Bogdan Baciu, ambii de 24 de ani, din Adjud.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite