Strada Vasile Alecsandri din... Torino

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italienii care locuiesc pe această stradă se plâng că numele este foarte greu de pronunţat şi de scris. Strada Vasile Alecsandri există la Torino din 1 februarie 1977. Nu are o

Italienii care locuiesc pe această stradă se plâng că numele este foarte greu de pronunţat şi de scris.

Strada Vasile Alecsandri există la Torino din 1 februarie 1977. Nu are o lungime mai mare de 300 de metri. Este o stradă destul de greu de găsit, iar până acum doi ani nu exista pe ea nici un bloc de locuinţe, ci doar sediile unor firme şi câteva mici fabrici.

Ciubotaru Gheorghe, 31 de ani, este din Vaslui şi a venit din România acum patru luni. De trei luni lucrează pe strada Vasile Alecsandri, la construirea unor piscine ale primăriei.

"Când le-am spus prietenilor mei că lucrez pe o stradă care se numeşte Vasile Alecsandri nu au vrut să mă creadă, credeau că este o minciună. Unii dintre ei locuiesc la Torino şi de 10 ani şi nu auziseră de strada asta", spune amuzat Gheorghe. Poezii de Vasile Alecsandri nu cunoaşte, dar ştie că poetul a copilărit la Mirceşti, localitate care se află în zona de unde este de loc.

Acum trei ani, în locul singurelor două blocuri care se găsesc pe această stradă era o fabrică abandonată. Alice Cattaneo, 31 de ani, locuieşte de trei ani într-unul din aceste blocuri. "Este o stradă pe unde trec foarte puţine persoane şi este foarte liniştită. Avem şi un parc unde copiii noştri se pot juca în voie şi este şi nici nu sunt multe maşini", ne-a spus Alice. Ea ştie despre Alecsandri că este un poet român, pentru că aşa scrie pe plăcuţa din capătul străzii.

Manuela Bottero, 41 de ani, se plânge, în schimb, de faptul că este foarte greu de pronunţat acest nume pentru ei. "Numele Vasile Alecsandri apre scris pe corespondenţa noastră în mai multe variante: Alessandri, Alexandri, etc. Pentru noi este dificil şi de explicat celorlalţi, trebuie să îl dictăm literă cu literă", povesteşte Manuela.

Scurt istoric

La 21 iulie se împlinesc 187 de ani de la naşterea celui care a fost poet, dramaturg, folclorist, politic, ministru, diplomat, academician român, considerat creatorul teatrului românesc şi al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei şi a României secolului al XIX-lea.

Pe vremea când Alexandru Ioan Cuza îl trimitea cu afaceri externe prin Europa, Vasile Alecsandri a fost la Torino în 1861, unde a avut o serie de întâlniri cu ministrul de externe italian din acea vreme, Cavour. Cu această ocazie, Alecsandri a aflat despre planul de colaborare franco-italian şi de destinaţia reală a tehnicii militare.

Tratativele domnitorului român cu forţele armate franco-italiene au dus la încheierea a două convenţii: de a permite plasarea unor depozite de arme în apropierea graniţei de atunci cu Austria, la Bacău, şi de recunoaşterea lui Cuza ca domnitor din partea celor şapte mari puteri europene.

Alecsandri a fost primul reprezentant diplomatic care realiza demersuri oficiale în capitalele marilor puteri europene din partea unui domnitor român. (sursa: "Activitatea politico-diplomatică a lui Vasile Alecsandri, de prof. univ. dr. Constantin Iordache)

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite