Sprijin pentru copiii orfani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minorii din Centrul de găzduire din Sighetul Marmaţiei vor fi „adoptaţi la distanţă” de către voluntarii italieni. Proiectul a fost iniţiat în decembrie 2008 de voluntarii organizaţiei, în rândurile cărora se regăseşte şi o româncă.

Astfel, după cum ne-a explicat Paola Baldacci, voluntar al asociaţiei şi ziarist la publicaţia „Guida Viaggi”, cei care vor să adopte la distanţă un copil pot să se asocieze în grupuri mai numeroase.

În special părinţii adoptivi vor acoperi diverse cheltuieli necesare ale copiilor din Sighetul Marmaţiei.

„În prezent ne organizăm pentru a informa familiile adoptive despre cum vor fi cheltuiţi banii de întreţinere. Ne-am gândit că aceştia pot satisface fie necesităţi precum ochelarii, aparatul dentar sau anumite tratamente medicale, dar şi mici dorinţe precum un curs de muzică.

” Părinţii vor primi în fiecare lună veşti despre copilul înfiat şi, eventual, chiar cei mici vor trimite câte o scrisoare familiei adoptive. Cei mici vor fi „înfiaţi” de către cei 20 de membri activi ai „SOS Bambini”, dar şi de alte persoane care doresc să participe la această iniţiativă.

Trimiterea unui ajutor financiar de minim 20 de euro pe lună fiecărui copil din orfelinatul din Sighetul Marmaţiei face parte dintr-un proiect mai amplu început în 2004.

Cursuri gratuite pentru personalul instituţiei

Atunci debuta „Ajută-ne să oferim un surâs copiilor din orfelinatul din Sighet”. Silvia Scialpi, preşedinta “SOS Bambini”, a fost în acel an pentru prima dată la orfelinatul din Sighet, ca voluntar.

Ea a constatat astfel că celor mici le lipseau lucrurile de bază, adică produsele alimentare, medicamentele sau laptele praf, şi a decis să facă ceva pentru a schimba situaţia.

Din 2004, de două ori pe an, la Milano „SOS Bambini” strânge bani şi ajutoare umanitare pentru copiii din Sighet. Grădina orfelinatului, care în ultimii ani devenise o groapă de gunoi, a fost şi ea reamenajată cu fonduri din Italia.

După curăţarea spaţiului verde, au fost montate tobogane şi leagăne noi. Din 2008 a debutat un alt proiect: operatorii din orfelinat participă în fiecare weekend la un team building condus de un profesor de la Facultatea de Psihologie a Universităţii din Cluj. La aceste cursuri cei cinci operatori ai orfelinatului învaţă să organizeze activitatea micuţilor.

De asemenea, operatorii Centrului pentru copii sunt învăţaţi de psiholog cum să se poarte cu cei trezeci de copii cu dizabilităţi şi probleme psihice.

Cursul de calificare a personalului care lucrează în Centrul de copii din Sighet a fost posibil datorită acţiunii de strângeri de fonduri pe care a făcut-o „SOS Bambini” de-a lungul timpului. Cursurile de specializare au debutat în 2008, vor dura jumătate de an şi costă 6.000 de euro.

Găzduiesc copii săraci

Proiectul „Ajută-ne să oferim un surâs copiilor din orfelinatul din Sighet” a fost sprijinit şi de directoarea Centrului pentru copii din Sighet, Viorica Zlati. Orfelinatul din localitate gestionează un centru de noapte pentru 5-10 minore care au devenit mame, împreună cu copiii acestora.

De asemenea, are în gestiune un centru de zi unde vin să mănânce şi să-şi petreacă ziua circa 30 de copii săraci din împrejurimile Sighetului. Seara, la sfârşitul fiecărei zile, aceştia sunt luaţi acasă de părinţi. În orfelinatul propriu-zis sunt găzduiţi circa 100 de minori cu vârste cuprinse între şase şi zece ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite