„Situaţia este mai gravă decât spune ministrul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul unei asociaţii româneşti din Peninsulă îi dă dreptate şefului de la Externe, Cristian Diaconescu, în disputa acestuia cu guvernul italian. Declaraţiile ministrului, potrivit căruia unii reprezentanţi ai guvernului italian „incită la xenofobie“, au atras o replică dură din partea autorităţilor de la Roma.

Cristian Igescu, liderul Grupului Diaspora Aliată Creştină, consideră afirmaţiile ministrului de Externe român, Cristian Diaconescu, ca fiind „ponderate“ şi „corespunzătoare realităţii“.

„Este adevărat că luarea de poziţie a venit cu întârziere, însă este în concordanţă cu situaţia în care se găsesc românii din Italia în momentul de faţă. În opinia mea, niciun aspect al discursului nu este provocator sau exagerat, ci, dimpotrivă, pe alocuri nu atinge intensitatea cerută de criza de imagine a comunităţii române din Italia.

Situaţia este mult mai gravă decât lasă să se înţeleagă Diaconescu. Putem spune că românii din Peninsulă au primit cu satisfacţie şi mulţumire intervenţia, fiind un gest unicat şi care dă conaţionalilor noştri speranţa că nu au fost abandonaţi definitiv“.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a vorbit, într-un interviu acordat postului public de radio, despre atitudinea autorităţilor italiene faţă de comunitatea de românească.

Întrebat despre „manifestările neprietenoase la adresa românilor din partea unor parteneri din clubul select al ţărilor UE”, Diaconescu a răspuns: „Nu cred că suntem în momentul în care putem spune că lucrurile se vor schimba dramatic în Italia, pentru că acolo, în legătură cu comunitatea românească, există o anumită atitudine la nivelul clasei politice, la nivelul guvernului, pe care eu nu pot să mi-o explic”.

Şeful diplomaţiei de la Roma, Franco Frattini, şi-a exprimat „surprinderea profundă” faţă de declaraţiile omologului său. Potrivit agenţiei ANSA, Frattini a subliniat, într-un comunicat, că Italia a fost dintotdeauna o ţară „de o mare toleranţă şi ospitalitate” şi că nu „rezultă în niciun fel că membri ai Executivului italian ar fi utilizat expresii ce ar putea fi considerate
xenofobe”.

Şi ambasada de la Roma a luat poziţie

Declaraţia ministrului de Externe român, făcută în timpul unui interviu acordat postului naţional de radio, nu este prima luare de poziţie faţă de felul în care atât oficiali italieni, cât şi o parte a presei italiene discriminează întreaga comunitate românească din Peninsulă.

Săptămâna trecută, atât MAE, cât şi ambasada României la Roma au cerut printr-un comunicat adresat ministerului omolog din Italia „moderarea limbajului politic vizavi de comunitatea românească”.

Românii au devenit, în ultimele două luni, ţinta unor atacuri repetate în presă, ca urmare a mai multor infracţiuni violente comise de infractori proveniţi din România.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite