Sinistraţii împart corturile cu şoarecii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cutremurul din aprilie, în tabăra din Aquila locuiesc 156 de conaţionali. La două luni şi jumătate de la seismul care a zguduit Regiunea Abruzzo, locuitorii se confruntă cu lipsa locurilor de muncă şi cu problemele legate de lunga şedere la cort.

Cititi si: Italia: Legea privind reconstrucţia zonelor sinistrate a fost aprobată - www.adevarul.it

Elisabeta Burcă (49 de ani), din Roman, descrie greutăţile pe care sunt nevoiţi să le îndure sinistraţii de când cutremurul le-a dărâmat casele. Deşi corturile sunt dotate cu aer condiţionat, acesta aduce mai mult probleme decât beneficii. Curentul de aer rece, în contrast cu temperaturile foarte ridicate de afară, duce la complicaţii respiratorii, iar mulţi dintre rezidenţii taberei s-au îmbolnăvit de pneumonie sau au dezvoltat diverse tipuri de afecţiuni.

„Când plouă, e nevoie de doi oameni care să pună în funcţiune pompa de colectare a apei de ploaie. Aparatul nu porneşte dacă nu i se asigură un flux continuu de apă la tuburile de absorbţie“, spune Marius Bacoşca (23 de ani) din localitatea Traian, judeţul Neamţ.

Mai mult decât atât, nu toate corturile sunt într-o stare bună, iar multe dintre ele au crăpături la îmbinări. Locuitorii sunt nevoiţi să le cârpească sau să improvizeze modalităţi de etanşare.

Invadaţi de rozătoare

Precum într-o adevărată tabără militară, toţi locuitorii participă la refacerea canalelor de evacuare a apei plasate între corturi. Din cauza lipsei unei structuri de rezistenţă, acestea se astupă mereu, astfel încât bărbaţii sunt nevoiţi să le refacă manual, cu lopeţile, la fiecare ploaie. Deşi voluntarii au luat măsuri pentru exterminarea rozătoarelor şi a gândacilor, otrăvurile sunt ineficiente. Şoarecii şi şobolanii mişună peste tot.

„Îi auzim mai ales noaptea. Cum stingem lumina, încep să mişte. Într-o zi am găsit o bucată de otravă în punga cu biscuţi a nepoţelului“, spune Angela Bacoşca (42 de ani), bunica micuţului de numai două luni, primul român născut în tabăra din Piazza D’Armi.

Românii din adăpost spun că deocamdată sunt mulţumiţi că au un acoperiş deasupra capului, că au unde să se spele şi că li se asigură mâncarea zilnică, deşi uneori aceasta este insuficientă.

Nu au locuri de muncă

Marea problemă a rezidenţilor taberei este lipsa locurilor de muncă, chiar dacă au început lucrările de reconstrucţie a clădirilor. Localnicii, printre care şi români, se plâng că nu-i angajează nimeni, iar în oraş lucrările se efectuează cu echipe aduse din alte oraşe ale Italiei.

image

Şoarecii au ros şireturile pantofilor lui Marius Foto: I. Maximinian

„E nevoie de locuri de muncă pentru ca oamenii să se poată întreţine. Noi suntem conştienţi că nu vom mai primi mult timp hrană gratuită“, spune Simona Niţă (20 de ani).

Un nou cutremur în zonă

În regiunea Aquila, din Italia, luni seară, în jurul orei 22.58, a fost înregistrată o undă seismică având magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a simţit şi la Roma, iar epicentrul a fost localizat la o adâncime de 14,2 kilometri. În urma mişcărilor tectonice, mai multe persoane au părăsit speriate corturile Protecţiei Civile sau locuinţele în care se întorseseră de puţină vreme.

Ele s-au temut de urmările seismului şi s-au refugiat în locuri sigure. La faţa locului au intervenit, de asemenea, câteva echipaje ale Salvării, deoarece cinci persoane au leşinat. Cutremurul din data de 6 aprilie s-a soldat cu aproape 300 de morţi şi peste 1.000 de răniţi. Pentru reconstrucţia zonei, Italia va aloca 45 de milioane de euro în următorii patru ani, iar în condiţiile confirmării daunelor estimate la 10 miliarde, Uniunea Europeană va participa cu 480 de milioane de euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite