Şi-au cumpărat case, dar nu pot sta în ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi conaţionali nu se interesează dacă în locuinţele pe care le cumpără există chiriaşi. De multe ori noii proprietari ai locuinţelor nu se pot muta în ele pentru că legea este foarte permisivă cu persoanele care locuiesc în chirie.

 Febra achiziţionării locuinţelor în Italia a trecut, iar românii care în urmă cu doi sau trei ani au făcut un împrumut bancar se confruntă acum cu rate sensibil majorate, din cauza dobânzii variabile. Există şi cazuri care frizează absurdul, în care proprietarul nu poate intra în posesia propriei locuinţe din cauza chiriaşilor anteriori.

Prevederile legii nu sunt clare

În Italia nu există un act normativ care să reglementeze condiţiile procedurii de evacuare a chiriaşilor, legali sau abuzivi. În plus, persoanele cu vârste peste 65 de ani, cu handicap fizic, bolnavi cronici sau fără venit beneficiază de anumite facilităţi, iar aplicarea legii se face cu o foarte multă permisivitate şi înţelegere faţă de aceştia.

 Astfel, Decretul 261 din 2006 şi Decretul-Lege 6 din 2007 susţin că procedurile de evacuare silită vor fi suspendate pentru şase luni la categoriile mai sus-menţionate.

 Aceste facilităţi temporare au ca scop prelungirea perioadei în care persoanele vizate de evacuare pot să-şi găsească o altă locuinţă. Deşi, din punct de vedere moral, măsurile au o motivaţie umanitară, de cele mai multe ori sunt în detrimentul noului proprietar, care nu poate intra în posesia locuinţei, chiar dacă plăteşte deja ratele la bancă.

Balaban Iulian, 39 de ani, este originar din Fălticeni şi locuieşte în prezent la Roma împreună cu mama, soţia şi cei doi copii ai săi. În septembrie 2006 a achiziţionat un apartament, prin credit ipotecar. În apartament stătea însă în chirie o bătrână care avea contract de închiriere până în luna decembrie a aceluiaşi an.

Situaţie fără ieşire

”Bătrâna ne-a spus că ea nu pleacă de acolo până nu-i aduc o hotărâre judecătorească şi ordin de evacuare. În urma unui proces civil, judecătorul a decis că data-limită când bătrâna trebuie să părăsească apartamentul este 15 mai 2009, deci la trei ani de la achiziţionarea casei.”

De partea chiriaşilor

Procedura de evacuare silită a chiriaşilor este reglementată prin două decrete de lege, din 2006 şi 2007, şi favorizează persoanele care au probleme de sănătate grave.

Între timp, Balaban plăteşte 1.100 euro rata la o casă în care nu poate locui, plus 700 chirie pentru locuinţa în care trăieşte împreună cu familia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite