Serviciile secrete studiază incendiul de la Magliana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţiganii din tabăra de la marginea Romei se tem pentru siguranţa lor, deşi autorităţile italiene încearcă să îi convingă de faptul că nu au fost victimele unui atac rasist. Rromii se

Ţiganii din tabăra de la marginea Romei se tem pentru siguranţa lor, deşi autorităţile italiene încearcă să îi convingă de faptul că nu au fost victimele unui atac rasist. Rromii se revoltă şi boicotează recensământul

Speriaţi de incendiul care a izbucnit, marţi noapte, la intrarea în tabăra Magliana de la periferia Romei, cei 450 de ţigani români se vor opune pe viitor recensământului.

Dacă până acum operaţiunea începută luni s-a desfăşurat fără incidente, ţiganii din tabăra de la marginea Romei anunţă că vor bloca accesul Crucii Roşii.

Marţi noapte, locuitorii taberei au fost speriaţi de flăcările care au cuprins iarba şi copacii uscaţi de la intrare. Incendiul nu a apucat să se extindă spre locuinţe şi nu a provocat pagube sau victime.

Anchetatorii nu au confirmat cauzele, dar ţiganii se tem de noi episoade de acest gen. A existat chiar şi mărturia unui locuitor al taberei potrivit căruia focul ar fi fost aprins de câteva cocktailuri Molotov, aruncate de persoane necunoscute.

Declaraţiile acestuia s-au schimbat însă după o discuţie cu anchetatorii. "Din cauza oboselii", ţiganul a mărturisit că nu a văzut prea bine.

"Nu vrem să credem că a fost cineva din cartier. De opt ani, de când suntem aici, nu am avut probleme, dar suntem îngrijoraţi. Copiilor le interzicem să mai iasă din tabără", ne-a spus Ion Bămbălău, din Craiova, reprezentantul taberei şi mediator cultural la ONG-ul ARCI din Roma.

Frica îi închide în casă

La locul incidentului au intervenit ieri şi serviciile secrete italiene (DIGOS - Divizia Investigaţii Generale şi Operaţiuni Speciale). Momentan neoficial, şi ofiţerii acestui serviciu au contrazis ipotezele unui atac cu sticle incendiare, după cum i s-a transmis unui operator de la ONG-ul ARCI în seara incendiului.
Pe fundalul panicii generale create de incendiu, purtătorul de cuvânt al ţiganilor români de la Magliana, Ion Bămbălău, a anunţat că locuitorii taberei vor refuza recensământul.

"Suntem cu toţii înregistraţi la toate autorităţile competente italiene. Nu avem nevoie de recensământ pentru că suntem perfect integraţi în societatea italiană", a spun Ion Bămbălău, arătând carnetul de sănătate. Preşedintele filialei de la Roma a Crucii Roşii, Fernando Capuano, spune că "recensământul este voluntar, operatorii noştri nu-i vor înregistra pe cei care se opun".

Recensământul nu este doar sanitar

Arhivarea datelor nu înseamnă numai o statistică sanitară, ci furnizează un tablou general al şcolarizării şi al competenţelor profesionale ale ţiganilor. Reprezentanţii ONG ARCI, care oferă asistenţă socială taberei de la Magliana, spun că nu mai este nevoie de un recensământ pentru că toate informaţiile se află deja în baza lor de date.

Tabără-model

Tabăra protestatarilor, din Via Candoni, are 250 de copii care frecventează constant şcolile italiene. În fiecare dimineaţă, patru autobuze ale primăriei vin pentru a prelua micuţii şi a-i duce înspre instituţiile de învăţământ. De asemenea, în tabără sunt 12 educatori, ţigani care au urmat cursuri de mediator cultural şi care se ocupă de copii în intervalul extraşcolar. Majoritatea copiilor sunt născuţi în Italia şi au vârste între 9 şi 15 ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite