Serele de flori, locuri de muncă râvnite de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În apropierea Romei, angajatorii din agricultură folosesc mâna de lucru a imigranţilor, iar majoritatea sunt conaţionalii noştri. Obişnuiţi cu munca pământului, o parte dintre românii din Italia au făcut carieră în horticultură. La Roma, cei care lucrează în sere câştigă circa 1.400 de euro pe lună.

Munca în serele de flori este solicitantă la fel ca oricare alt tip de activitate care implică responsabilitate şi dăruire, spun românii care se ocupă de plante.

„Lucrez cu muncitori români de mulţi ani, i-am cunoscut bine şi sunt mulţumit de prestaţia lor profesională, de omenia lor. Florile sunt organisme sensibile, ceea ce impune nu doar pricepere şi abilităţi de grădinărit specifice, ci şi o apropiere afectivă faţă de acestea", susţine Lorenzo Colombo, patronul Staţiunii Horticole „Colombo Vivaio", din nordul Romei.

Deşi criza economică a afectat şi acest sector, italianul a reuşit să-şi menţină toţi angajaţii români, cu documente de muncă legale.Românii angajaţi la serele de flori din Roma sunt mulţumiţi de condiţiile în care muncesc, de salarii şi de orarul de lucru care nu este deosebit de solicitant.

Mulţumiţi de condiţiile de muncă

„Cunosc mulţi români care lucrează în pepinierele din zonă. Eu am deja cinci ani de când muncesc la această firmă şi pot să spun că sunt mulţumit. Avem un program de lucru conform legii şi un salariu net de 1.400 de euro pe lună.

Patronul este exigent, dar, în aceeaşi măsură, cinstit şi un om care îşi respectă angajaţii", spune Constantin Cârlan, 52 ani, din Bacău. Mulţi dintre angajaţi au deja experienţă în ceea ce priveşte munca pământului, dat fiind faptul că provin din sate şi au muncit o perioadă destul de lungă în agricultură.

„Nu pot să spun că munca de îngrijire a plantelor este uşoară, dar este în schimb plină de satisfacţii, de emoţii. Sunt ţăran de lângă Botoşani şi sunt deprins cu acest gen de activităţi", spune Viorel Sâmbotin, 30 de ani, judeţul Botoşani. 

Vânzarea merge bine

Într-o florărie de pe via Flaminia, angajata, o tânără conaţională, tocmai a primit un transport de flori de la sere. Le aşază cu grijă în locurile special amenajate şi semnează documentele de recepţie.

„Lucrez la acest magazin de şase ani, am contract de muncă şi o situaţie stabilă, nu am de ce să mă plâng. Simplul fapt că stau toată ziua printre flori îmi dă bucurie şi împăcare sufletească. Cu toată criza aceasta, magazinul funcţionează bine; atât italienii, cât şi românii mai cumpără încă flori", spune Maricela Gorcea, 25 ani, din Focşani.

Criza îi afectează mai puţin pe horticultorii din Peninsulă

Deşi a lovit în toate ramurile comerţului, criza afectează mai puţin afacerile cu flori. Acestea încă se vând bine pentru că italienii păstrează tradiţia oferirii de buchete la evenimente importante.

În Italia, preţurile florilor au rămas neschimbate de mai bine de un an şi variază între 15 euro pentru un buchet modest, şi 70 de euro pentru un aranjament bogat, cu multe flori exotice. În general, preţurile buchetelor variază cu până la 10 euro, în funcţie de anotimp şi de oraş.

Afaceri înfloritoare

Pe lângă flori, românii se ocupă şi de creşterea legumelor. La Torino, o conaţională are propria afacere cu murături şi legume proaspete, fiind proprietara a două hectare de teren şi a mai multor utilaje agricole.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite