Seminţe, ziare şi CD-uri româneşti în talcioc, la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Roma, printre tarabele târgului duminical de la intersecţia străzilor Palmiro Togliatti şi Prenestina, limba română este omiprezentă. Cel puţin 1.000 de români vin aici în fiecare

La Roma, printre tarabele târgului duminical de la intersecţia străzilor Palmiro Togliatti şi Prenestina, limba română este omiprezentă. Cel puţin 1.000 de români vin aici în fiecare duminică pentru a cumpăra ziare, CD-uri sau doar pentru o bere.

Târgurile duminicale au o lungă tradiţie la Roma, numărându-se printre locurile de promenadă preferate ale italienilor de clasă modestă şi nu numai. În anii 70, se mergea la "mercato delle pulci", cum îl numeau localnicii, în căutarea unui obiect casnic la mâna a doua, a unei haine, sau pentru a completa colecţia numismatică, de timbre, sau chiar de surprize de la guma de mestecat.

Astăzi, odată cu creşterea nivelului de trai, cererea de lucruri la mâna a doua a scăzut şi aceste târguri au devenit un loc în care se vinde practic orice. La Roma funcţionează acum două târguri duminicale: cel mai mare este Porta Portese, care a luat numele locului unde este organizat; "Poarta Mică", aşa cum a fost botezat de români, se află într-o parcare cât două terenuri de fotbal.

Tarabe cu integrame, haine şi prosoape

Spre bucuria comercianţilor, târgul este aşezat nu departe de cartierele locuite cu predilecţie de români: Prenestina, Torre Angela, Tor Sapienza, Tor Tre Teste şi Casilina. Dar nu este singurul motiv pentru o afluenţă aşa mare. Cu şase-şapte ani în urmă, toate magazinele la Roma erau închise duminica, exact în ziua liberă a românilor. Fiind şi anii culminanţi ai exodului românilor spre Italia, obiceiul de a merge duminica în "Poartă" a rămas un reper al comunităţii. Asta chiar dacă primăria Romei a revenit la sentimente mai bune faţă de comercianţi, autorizând construcţia câtorva noi mall-uri, deschise în cea mai mare parte a anului şi duminica.

Un alt motiv pentru care românii preferă să meargă în bazar decât la mall, sunt şi tarabele gestionate de conaţionali, pe care găseşti tot ce are legătură cu România, cu bune şi rele: ziare, reviste, integrame, CD-uri cu "vedete" de toate felurile sau chiar seminţe. Nu lipsesc nici gadget-urile care fac trimitere la diferite pasiuni: microbiştii pot cumpăra, prosoape sau şepci cu echipa de fotbal preferată, iar fanii vedetelor româneşti - tricouri inscripţionate cu idolii lor.

"Când ne duceam noi în SUA, cum făceam?"

Ambulanţii care vând bere trebuie să se aprovizioneze bine pentru ziua de duminică, întrucât cererea este foarte mare. Antonio Pavone, proprietarul unui bar ambulant, ne-a spus: "Aici, unul din trei este român. Acum 10 ani vindeam un carton de bere toată duminica. Acum dacă nu am 20, mă fac de râs." Antonio spune că este prieten al românilor: "Am o fată în casă menajeră, este româncă şi e foarte muncitoare. Apoi românii care se aşează pe jos, ca să bea o bere, nu sunt de condamnat, cel puţin nu putem să o facem noi italienii. Când ne duceam noi în SUA, cum făceam?"

Printre tarabe l-am găsit şi pe Petru Ciobănaru (29 ani), din Roman: "Eu vin aici în fiecare duminică, pentru că sunt liber. Beau o bere, mai cumpăr ceva, dar nu cheltui mult, strâng banii pentru că vreau să mă întorc în ţară. Mi-am făcut casă la Roman".

Una dintre numeroasele tarabe gestionate de români este cea a lui Marius Maniu, de 30 ani, din Făgăraş. E mulţumit de afacerea lui, iar clienţii nu-i lipsesc: "Cel puţin 1500 de români trec pe aici duminica, ceva-ceva vând şi eu".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite