Sclavi în Sicilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din judeţul Gorj povesteşte cum sunt trataţi ca nişte sclavi românii care muncesc în Sicilia. Ei trăiesc "la grămadă", în adăposturi improvizate pe câmp, muncesc şapte zile

O femeie din judeţul Gorj povesteşte cum sunt trataţi ca nişte sclavi românii care muncesc în Sicilia. Ei trăiesc "la grămadă", în adăposturi improvizate pe câmp, muncesc şapte zile pe săptămână, 12 ore pe zi, pentru 600 de euro lunar.

Emilia Giurea (39 ani), din satul Fântânele, a venit în Italia în 2007. Îşi propusese să muncească trei luni şi, cu banii strânşi, să-şi renoveze garsoniera. Cei care au ajutat-o au fost chiar finii ei.

"Mi-au spus că în Italia se câştigă bine şi nu trebuie să mă sacrific decât câteva luni. Cum nu mai ieşisem din ţară niciodată, i-am crezut şi am venit cu ei în Sicilia", îşi aminteşte Emilia.

12 ore de muncă pe zi

În septembrie 2007 a ajuns în Siracusa, Sicilia. Patronul, Giuseppe, era un fermier de 60 de ani, proprietarul mai multor sere, în care cultiva roşii, castraveţi, vinete şi ardei. Programul era de 12 ore pe zi, şase zile pe săptămână, iar duminica se lucra până la prânz.

"Uneori eram nevoiţi să lucrăm şi noaptea, fără să ni se dea liber în cursul zilei următoare, munceam continuu până nu mai puteam. La sfârşitul zilei, eram istoviţi, abia mai aveam forţă să mâncăm", povesteşte Emilia.

Cei 35 de români care lucrau pentru sicilian erau cazaţi la un loc, într-un adăpost ridicat în câmp. "Construcţia avea pereţi din rigips, iar ferestrele aveau folie din plastic în loc de geamuri", spune Emilia.

Sex-agricultură

În plus, unele dintre românce erau abuzate sexual de patron, fiind solicitate chiar şi în timpul "serviciului". Ele tăinuiau acest lucru, de teamă să nu-şi piardă locul de muncă sau familia din ţară. "Umilinţă şi sclavie pentru doar 600 de euro pe lună", încheie românca.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite