Sarmalele, antidotul pentru rasism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce extremiştii i-au desenat o svastică pe zid, patroana unui magazin românesc din Torino le-a făcut cinste italienilor cu mezeluri, sarmale şi vin În localitatea Settimo Torinese,

După ce extremiştii i-au desenat o svastică pe zid, patroana unui magazin românesc din Torino le-a făcut cinste italienilor cu mezeluri, sarmale şi vin

În localitatea Settimo Torinese, la periferia oraşului Torino, un magazin cu produse alimentare româneşti a fost ţinta câtorva acte rasiste. Proprietarii au decis să riposteze organizând o petrecere tradiţională românească.

De la începutul anului 2008, magazinul Mihaelei Batiş (30 de ani) a fost ţinta unor manifestări ostile care au culminat cu desenarea unei svastici pe zidul de la intrare. "Ne-au murdărit vitrina, au scuipat pe geamuri, iar săptămâna trecută au desenat simboluri naziste pe zidul nostru", mărturiseşte Mihaela.

"Comunitatea română din localitate e bine integrată, iar copiii nu au niciun fel de probleme, colegii lor de şcoală îi tratează normal. Nu înţeleg cine şi de ce se comportă aşa", continuă proprietara magazinului. În aceste condiţii, Mihaela a decis să răspundă acţiunilor antisociale prin cultură, tradiţie şi voie bună. Ea nu a depus nicio plângere la poliţie, ci, dimpotrivă, a obţinut aprobarea primăriei pentru a organiza în piaţa publică o petrecere tradiţională românească.

A invitat asociaţii culturale, a adus un taraf şi un ansamblu de dansuri populare, a pregătit sărmăluţe cu mă măliguţă, toate stropite cu vin românesc. Nu au lipsit micii şi berea, gustaţi din plin de italienii prezenţi. Astfel, la Settimo Torinese, timp de patru ore, italienii şi românii au petrecut împreună sâmbătă, anulând diferenţele de naţionalitate. Nu a lipsit nici consulul general al României, Alexandru Dumitrescu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite