Sărbători fără casă pentru românii sinistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Căprariu şi-ar fi dorit să fie de Crăciun la Braşov cu familia
Maria Căprariu şi-ar fi dorit să fie de Crăciun la Braşov cu familia

Conaţionalii afectaţi de cutremur locuiesc în hoteluri, apartamente sau în baze militare.Seismul de 6,1 Richter care a lovit acum opt luni regiunea italiană Abruzzo a lăsat fără case mii de locuitori, câteva sute fiind români. Unii dintre ei locuiesc încă în condiţii improprii.

O parte dintre românii sinistraţi din zona Aquila îşi vor petrece Sărbătorile de iarnă într-o cameră de hotel, alţii în compania bătrânilor pe care îi îngrijesc, iar unii într-o casă nouă. Dacă în aprilie 2009, autorităţile italiene aveau îndreptată toată atenţia asupra sinistraţilor, de Sărbători, aceştia sunt uitaţi.

Protecţia Civilă le-a oferit un cozonac, o halviţă şi o sticlă de şampanie, în loc de alimente.

Numărul iniţial al sinistraţilor români din zonă a fost de aproximativ 500, însă nu se ştie câţi dintre ei se mai află încă în zona tragediei. Unii au părăsit definitiv regiunea, iar alţii s-au întors în ţară. În prezent, se presupune că în localităţile afectate ar fi prezenţi cel mult 350 de conaţionali.

Anul Nou într-o cameră de hotel dezolantă

Braşoveanca Maria Căprariu locuieşte cu soţul ei italian, Mario, de patru luni, într-o cameră de hotel. De Crăciun nu are ce să pregătească, deoarece „nici măcar să spălăm şi să uscăm o rufă nu putem aici". Pentru mesele de prânz şi cină, cele 30 de familii din hotelul Castello trebuie să meargă la doi kilometri distanţă. „Dormim fără să mâncăm de multe ori, deoarece plouă, e foarte frig şi nu avem cum să mai ieşim seara".

De Crăciun vor primi „ca în orice zi, aceeaşi mâncare de prânz şi aceeaşi cină". „Aş fi dorit să mergem să facem Sărbătorile în România, dar au spus că ne cheamă să ne dea casă şi dacă nu suntem aici o pierdem. Până acum însă, nu ne-a spus şi nu ne-a dat nimeni nimic", povesteşte plângând Maria.

Cei doi trăiesc din pensia de 700 de euro a italianului. Înainte de cutremur, românca lucra fără contract de muncă, iar acum nu are niciun venit.

Mariana Muntean va petrece Sărbătorile acasă, lângă brad

„Ne mulţumim cu ce avem"

Mai norocoasă, Mariana Muntean, preşedintele Asociaţiei de promovare socială „Gentium", din Aquila, va sărbători Crăciunul acasă, cu fiul ei de 19 ani, Ovidiu. Românca locuieşte într-un apartament nou de 60 de metri pătraţi, cu două camere, de la 17 noiembrie 2009.

„Cutremurul ne-a învăţat să ne mulţumim cu ce avem. M-a schimbat foarte mult şi fac lucruri cărora nu le dădeam o mare importanţă. După şapte luni de stat la cort, altfel vezi totul", povesteşte cu lacrimi în ochi femeia.

Un an fără chirie

Pentru noile case, care sunt proprietatea statului, sinistraţii nu plătesc chirie timp de un an. Din ianuarie 2010, ei vor fi nevoiţi să achite
facturile de întreţinere, la electricitate şi gaz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite