Sărbătoarea popoarelor, cu ocazia Bobotezei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Duomo din Torino, s-a celebrat, la fel ca în ultimii patru ani, „Sărbătoarea Popoarelor”. Astfel, cu ocazia zilei de Bobotează (Epifania, pentru italieni), Cardinalul Severino Poletto a

La Duomo din Torino, s-a celebrat, la fel ca în ultimii patru ani, „Sărbătoarea Popoarelor”.

Astfel, cu ocazia zilei de Bobotează (Epifania, pentru italieni), Cardinalul Severino Poletto a ţinut o slujbă specială la care au fost prezenţi câteva sute de  membri ai principalelor comunităţi ale străinilor care locuiesc la Torino: români, sud-americani, africani, albanezi etc.

Au participat atât membri ai comunităţii religioase catolice, cât şi cei ai altor culte creştine.
Lăcaşul de cult a fost ocupat pe jumătate de credincioşii români catolici care merg de obicei la Parohia Madonna del Carmine, unde se celebrează slujba în limba română de către preotul Gheorghe Miclăuş.

Rugăciunile pentru această slujbă au fost rostite în diferite limbi: română, rusă, poloneză, spaniolă, portugheză, swahili şi engleză. Chiar şi corul a fost unul multietnic şi a cântat melodii în mai multe limbi.

Cardinalul Poletto a mulţumit tuturor străinilor care îmbogăţesc cultura italiană cu obiceiurile lor şi a amintit că Biserica Catolică ajută necondiţionat orice persoană, indiferent de religie. Biroul Pastoral pentru Imigranţi are în provincia Torino 90 de centre dedicate străinilor, unde aceştia pot fi ajutaţi cu mâncare şi haine.

„Este singura ocazie, aici la Torino, de a strânge atât de mulţi creştini de diferite naţionalităţi la un loc. Până acum patru ani, această sărbătoare se organiza în parohii separate. Aceasta este o sărbătoare deosebită. Îmi dă o senzaţie de pace şi înţelegere între toţi”, spune Marcelin Enăşcuţ, 30 de ani, mediator cultural.

„Vin de la 60 de kilometri distanţă în fiecare an pentru această slujbă. În rest, merg la biserică la Alba unde locuiesc şi muncesc. Vin cu plăcere pentru că îmi plac mult discursurile ţinute cu această ocazie de către preoţii”, spune şi Butuc Alexandru, 37 de ani, viticultor din Iaşi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite