Rromii fentează recensământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi emigranţi au scăpat uşor de campania autorităţilor italiene de identificare a persoanelor fără documente. Aplicarea legii siguranţei publice aprobată de către Parlamentul italian în luna iulie întârzie să dea rezultate. Taberele desfiinţate ziua reapar noaptea.

Taberele ilegale şi „dormitoarele” în aer liber din Roma se înmulţesc pe măsură ce sunt demolate. Chiar dacă sunt controlate de poliţie, iar locuitorii sunt des însoţiţi la singurul centru de identificare şi amprentare din Roma, fenomenul nu a înregistrat nicio modificare.

Cetăţenii români, avantajaţi de statutul european, ştiu că este de ajuns să „îşi mute cortul” pentru a sta liniştiţi o perioadă. Poliţia, în colaborare cu militarii, a înteţit raidurile nocturne. Cea mai recentă operaţiune de proporţii s-a soldat cu 60 de identificări dintr-o tabără de ţigani români din zona Magliana (periferia de sud-est a Romei).

Fără antecedente penale, ei au rămas pe locul unde au fost descoperiţi de poliţie. În seara următoare, raidurile s-au mutat pe malul Tibrului, unde au fost identificaţi români din alte tabere.

Soldaţii, atracţie turistică

De o lună, peste 300 de soldaţi patrulează pe străzile Romei pentru a spori siguranţa publică într-un oraş considerat periculos în special datorită emigranţilor.

Mai multe trupe

Potrivit ministrului italian al Apărării, Ignazio La Russa, militarii sunt repartizaţi în zonele cu un grad ridicat de infracţionalitate. În timp ce, la periferia capitalei, infracţiunile nu s-au rărit, militarii au devenit element de atracţie turistică în centrul Romei.

Soldaţii spun că nu trece zi în care turiştii să nu se oprească pentru a le cere indicaţii stradale sau să îi fotografieze.
„Nu este umilitor pentru că m-am hotărât să îmi fac o familie. Situaţia din prezent nu îţi dă satisfacţii profesionale, dar e mai bine decât să te simţi în pericol”, ne-a spus Mario Sandri (33 ani), din Roma. De curând, ministrul La Russa a anunţat că numărul soldaţilor va fi suplimentat.

image

Este mai bine să stai pe străzile Romei decât să te simţi în pericol în altă parte

image


Mario Sandri, soldat italian

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite