O pirandă, trimisă cu jalba la primarul Romei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O pirandă, trimisă cu jalba la primarul Romei
O pirandă, trimisă cu jalba la primarul Romei

400 de rromi au votat ca o femeie să negocieze cu edilul capitalei condiţii mai bune de trai.O ţigancă română a stat de vorbă cu primarul Romei, Gianni Alemanno, şi i-a expus acestuia problemele cu care se confruntă etnia ei în tabăra Via di Salone.

Gica este prima femeie aleasă prin vot ca reprezentantă a rromilor din tabără. Nu mai puţin de 400 de ţigani români din tabăra Via di Salone au votat-o pe Gica Sâmca (36 de ani), din Craiova, ca purtător de cuvânt în relaţia cu autorităţile italiene.

Femeia nu s-a sfiit să aibă o întrevedere cu primarul Romei, Gianni Alemanno, şi să-i explice problemele pe care le au conaţionalii. Aşezată faţă în faţă cu primarul, la o masă obişnuită, Gica şi-a susţinut cu tărie punctele de vedere într-o italiană aproape corectă.

Ea i-a cerut edilului-şef să faciliteze angajarea a 50 de persoane din tabără care ar avea nevoie de un loc de muncă. Altă problemă abordată a fost cea legată de actele de care au nevoie copiii pentru înscrierea la şcoală.

Tabăra Via di Salone, aflată sub administraţia directă a Primăriei Romei, este cea mai modernă aşezare de acest fel, alimentată cu apă curentă şi electricitate. Accesul în tabără se face pe bază de legitimaţie cu fotografie. Chiar dacă au toate condiţiile, ţiganilor le lipseşte o cale de acces spre Roma.

Gară închisă din cauza vandalismelor

Anul trecut, societatea de căi ferate italiene a închis gara Salone. Reprezentanţii societăţii au motivat că ţiganii rezidenţi în tabără au vandalizat vagoanele. De la închiderea gării, ei trebuie să parcurgă doi kilometri pe jos, până la cea mai apropiată staţie de autobuz. Gica i-a explicat primarului că acest lucru îi împiedică pe mulţi să-şi caute de lucru în oraş.

Primarul a promis rezolvarea problemei, după ce ţiganca română şi-a asumat responsabilitatea că nu-i va mai lăsa pe „ai ei“ să distrugă gara. În tabără, românca se ocupă de programul copiilor după orele de curs şi de lecţiile acestora.

Ea este de 10 ani în Italia şi consideră că Occidentul i-a învăţat pe ţigani „să aibă mai puţini copii, dar să le dea o educaţie şi să le asigure un viitor“. Gica e singura femeie - lider într-o comunitate în care posturile de conducere le aparţin, prin tradiţie, bărbaţilor.

13 tabere de rromi

După ce propunerea primarului Gianni Alemanno de a înfiinţa două tabere mari în afara Romei a fost abandonată, în urma protestelor localnicilor, primăria a acceptat gruparea ţiganilor în 13 tabere. În prezent, edilii se ocupă de plasarea a 4.900 de ţigani înregistraţi în urma recensământului de anul trecut, precum şi a altor 700 veniţi recent. În total, numărul ţiganilor din Roma, Milano şi Napoli a fost estimat la 12.346.

Torino: exemplu de integrare

image

Via di Salone, una dintre cele mai moderne tabere  Foto: A. Mihai



Singurul loc din Italia unde ţiganii par a nu crea probleme este Torino. Oraş cu peste 1,2 milioane de locuitori, Torino este un exemplu de integrare a ţiganilor, majoritatea români. Taberele principale de la periferii sunt controlate de forţele de ordine şi de asistenţi sociali.

Politica primăriei de a participa cu ajutoare şi intervenţii specifice în situaţii de criză a dat rezultate: majoritatea copiilor merg constant la şcoală, iar adulţii nu intră în atenţia carabinierilor decât rar. O situaţie de criză umanitară des întâlnită este cea numită „emergenza freddo“ (urgenţă datorată iernii).

Astfel, la fiecare final de an, primăria împreună cu asociaţiile specializate în protecţia categoriilor sociale dezavantajate şi Crucea Roşie Militară intră în toate taberele, legale sau ilegale, pentru a vedea dacă ţiganii vor face faţă frigului. În urma acestei analize, se organizează o tabără de iarnă în care intră cei a căror viaţă este pusă în pericol de frig.

Astfel, atenţia constantă faţă de problemele ţiganilor şi ajutorul acordat fac din Torino cel mai bun exemplu din Italia în ceea ce priveşte integrarea ţiganilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite