Românii, subiect de satiră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compatrioţii noştri au devenit şi ei personaje în revistele de umor italiene întrucât anumite femomene de masă îi privesc direct. Caricaturiştii din Peninsulă ironizează inclusiv măsurile antiimigraţie luate de guvern. Fie că este vorba despre imigraţie, şcoală, munca la negru, accidente sau alte evenimente, prezenţa românilor se face tot mai simţităîn Peninsulă.

Revista “Il Vernacoliere”, care se autodefineşte ca fiind un “lunar de satiră, umor şi lipsă de respect”, este una dintre puţinele publicaţii de profil din Italia.

Nimeni nu este menajat

Italienii au demonstrat de-a lungul timpului că preferă satira la radio sau tv, în defavoarea celei tipărite. Nu acelaşi lucru se poate spune despre industria benzilor desenate, care îşi găseşte în Peninsulă fani de toate vârstele.

În numărul din această lună al “Il  Vernacoliere”, autorii iau în colimator evenimentele din ultima perioadă, cu o atenţie deosebită asupra reformei sistemului şcolar.

Linia editorială a revistei poate fi considerată neutră şi nimeni nu este menjat. Legat de greva din sistemul de învăţământ, revista titrează: “Studenţii sunt dispuşi la orice, chiar să şi înveţe”.

În acelaşi stil ironic, o bandă desenată ilustrează modul în care un patron italian primeşte vizita unei sindicaliste arătoase.
Într-una dintre secvenţe, responsabilul de şantier se face că nu ştie că un român tocmai murise în respectivul şantier.

Banda desenată are un happy-end, întrucât un alt român pleacă în concediu medical plătit de patron şi ia şi sindicalista cu el.

Recensământul rromilor, ironizat

Publicaţia nu se află la primele tituluri ironice care îi privesc pe români, atingând mai ales subiecte precum imigraţia sau ţiganii.

În numărul trecut, referindu-se la intenţia guvernului de a pune la dispoziţia ţiganilor case-container cu toate utilităţile, “Il Vernacoliere” a titrat: “Pentru ţigani, camere cu apă, curent şi mult gaz”.

Mesaje rasiste la metrou

În metrourile milaneze apar din când în când inscripţii antiromâneşti. Ele sunt de cele mai multe ori rodul teribilismului adolescentin, însă reprezintă un semnat de alarmă pentru autorităţi. Astfel, inscripţii de genul „români mizerabili” sau „plecaţi în ţara voastră” rămân pe interiorul uşilor vagoanelor până când compania de curăţenie igienizează locul.

În istoria comunităţii româneşti din Italia, inscripţiile pe ziduri s-au remarcat în mod izolat şi de cele mai multe ori fără consecinţe concrete. Ele apar în punctele de criză maxime, când sentimentul de insecuritate al maselor ajunge la niveluri paroxistice, stimulat de către presă, politicieni şi televiziune.

Din anul 2002 şi până în prezent, numărul cazurilor de acţiune concretă, fizică, împotriva românilor sau a bunurilor acestora, nu depăşeşte cifra 10 iar cele 90% dintre acestea au avut loc în marile centre urbane, acolo unde tensiunea socială şi stresul individual sunt maxime.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite