Românii rămaşi fără slujbe îşi cer şomajul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu mai găsesc de lucru în Peninsulă, mulţi conaţionali se gândesc să revină în ţară pentru a trăi din pensia primită din Italia. Pensia pentru anii lucraţi de români în Italia devine un subiect tot mai interesant pentru cei care nu îşi mai găsesc de lucru.

De la data aderării României la Uninea Europeană, lucrătorilor români li se aplică Regulamentul Comunităţii Europene nr. 1408/1971.

 Acest regulament se aplică retroactiv cetăţenilor români care au lucrat într-un stat al UE înainte de aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană şi care au cotizat la bugetul asigurărilor sociale.

Astfel, compatrioţii noştri vor putea solicita transferarea sumelor cotizate la sistemul de asigurare din ţara unde locuiesc.

Dacă până la 1 ianuarie 2007 o persoană care a muncit în Italia mai puţin de cinci ani nu putea folosi această perioadă la calculul vechimii în muncă, după această dată, este posibil.

Minimum 52 de săptămâni

Vârsta de pensionare în Italia pentru a putea primi pensia de vechime este de 60 de ani (femeile) şi 65 de ani (bărbaţii). Este nevoie să fi muncit minimum cinci ani pentru a putea ieşi la pensie în această ţară.

Perioada lucrată în Italia, care se poate acumula cu altele lucrate în alte state, este de minimum 52 de săptămâni.  Numărul estimat al beneficiarilor români este de aproximativ 29.000, dintre care cei mai mulţi se află în Germania: 10.000.
 
În Italia se află un număr de 3.000 de pensionari care vor putea primi pensia din România.Este important ca fiecare persoană angajată să verifice bine contractul sau dacă îi sunt plătite impozitele la stat în mod regulamentar.

Cererea pentru pensie se face obligatoriu în ţara în care persoana domiciliază.

Cererile se pot face şi în România

Dacă locuiţi în Italia, cererea trebuie făcută la INPS (Institul Naţional pentru siguranţă Socială), dacă locuiţi în România, trebuie să vă adresaţi Casei Naţionale De Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale. Fondurile vărsate la INPS nu pot fi retrase odată cu plecarea din Italia, ele pot fi solicitate doar ca pensie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite