Românii îşi învaţă copiii despre 1 Decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compatrioţii din Spania şi Italia au sărbătorit discret Ziua Marii Uniri, asta şi pentru că în ţările lor ziua de luni nu a fost liberă. Mulţi dintre ei au şi uitat că ieri a fost Ziua Naţională a României. Numeroşi conaţionali spun însă că, deşi nu organizează nimic deosebit de Ziua Naţională a României, îşi învaţă copiii despre semnificaţia zilei de 1 Decembrie.

Cei 106 profesori români din Spania implicaţi în programul de predare a cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie română au participat la promovarea zilei naţionale în rândul elevilor lor.

Nicoleta Bolfea, de 30 de ani, originară din Teiuş, judeţul Alba, a început să predea în Spania, în cadrul acestui proiect, în decembrie 2007. A fost repartizată în localităţile Sant Carles de la Rapita şi Ulldecona, din Comunitatea Catalunya.

”Pentru a fi sigură că elevii mei vor înţelege semnificaţia zilei de 1 Decembrie şi că vor fi mândri că sunt români, am organizat activităţi dedicate acestei sărbători timp de două săptămâni”, povesteşte Nicoleta.

Pentru a capta interesul celor mici, dar şi să le transmită măcar puţin din emoţia şi semnificaţia acestei zile, încă de săptămâna trecută, Nicoleta i-a învăţat pe cei mici să danseze Hora Unirii, iar pe cei foarte mici să deseneze steagul României.

La un pahar de vin românesc

După cinci ani de muncă în Spania, Jenica Constantin, de 36 de ani, din Giurgiu, îşi aminteşte în fiecare zi de locurile natale, de vecinii din satul de lângă Dunăre şi de mâncarea tradiţională din România. „Copiii mei trăiesc în Spania, dar tot mămăliguţa cu brânză şi sarmalele au rămas mâncărurile lor preferate“, spune Jenica. “De 1 Decembrie, sărbătorim în familie cu un pahar de vin, o mâncare românească, o poezie sau o doină. Nimic nu mă poate face să mă simt ca acasă“, completează Jenica.

Conaţionalii din Italia au mers la serviciu

Nici în Italia românii nu prea au avut timp de petrecere, asta pentru că ieri majoritatea au mers la muncă. Alina Mihai munceşte într-un spital din Regiunea Lombardia, ca femeie de servicu. Originară din Craiova, Alina, de 32 de ani, este solista trupei ţigăneşti “Banda del  villaggio solidale” .

Celor trei copiii ai săi, Alina nu le-a spus prea multe despre Marea Unire. “Sinceră să fiu, copiilor noştri, de 6, 14 şi 15 ani, nu le-am explicat ce înseamnă 1 Decembrie, pentru că aici ei sunt prinşi într-o realitate diferită. Au alte preocupări, la fel ca şi noi. Cu siguranţă, în viitor o să le explic ca să ştie şi ei măcar ce e mai important legat de România”.

“Las-o mai moale, măcar azi”

Sorin Dănilă, are 34 de ani, este stabilit de 11 ani în Italia. Munceşte ca paracliser la biserica San Clemente din Roma şi face naveta cu un tren regional foarte frecventat de români. Nu uită de Ziua Naţională, mai ales pentru că a terminat Facultatea de Istorie-Arheologie la Iaşi.

“Azi dimineaţă mi-am dat seama că din tot vagonul, plin de români, doar eu ştiam ce zi este. Iar cei cărora le-am amintit nu ştiau ce a avut loc acum 90 de ani”, ne-a mărturisit el. Povesteşte că a fost nevoit chiar să abordeze o domnişoară care înjura de zor în limba română în staţia Termini. “I-am spus: «Las-o mai uşor azi, măcar de ziua României». S-a văzut că nu-i păsa de asta, s-a uitat la mine ca la unul venit de pe altă planetă”.

image

Copiii nu ştiau nici măcar că este Ziua Naţională

image



Nicoleta Bolfea, profesoară de română în Spania

image

Copilului meu de trei ani o să-i explic an de an că este Ziua României

image



Dănuţ Niţu, Român în Italia

image

Copiii mei trăiesc în Spania, dar tot sarmalele au rămas mâncarea lor preferată

image



Jenica Constantin, Româncă în Spania

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite