Românii învaţă să îşi apere drepturile prin sindicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compatrioţii noştri reprezintă în continuare principala forţă de muncă în domeniul construcţiilor. În regiune lucrează 22.000 de muncitori emigranţi în domeniul construcţiilor, dintre care 18.000 sunt români, iar aproximativ 12.000 dintre ei sunt înscrişi în sindicate.

Sindicatele sunt văzute de muncitori ca un instrument de apărare a propriilor interese, în special salariul şi siguranţa la locul de muncă.

Sunt 6.500 de muncitori imigranţi înscrişi în sindicatul Fillea CGIL Roma - Lazio. Dintre aceştia, 3.850 sunt români. La Feneal-UIL Roma, din 9.000 de înscrişi, 3700 sunt români, iar la CISL sunt 4.000 din 13.000 de cotizanţi.

Mircea Grecu, de 31 de ani, din Făgăraş, este în Italia din 1999. A lucrat „la negru” în construcţii până în anul 2002, când a obţinut un contract de muncă legal şi de atunci lucrează pe şantier ca macaragiu.

La puţin timp după obţinerea contractului de muncă a cunoscut un lider sindical, un italian, care venea mereu pe şantier să le vorbească muncitorilor despre rolul sindicatelor. După anii munciţi la negru, fiind plătit cu bani puţini, a început să se gândească la drepturile sale. S-a înscris în sindicat şi aşa a aflat, de exemplu, că la un număr de 2.000 de ore vărsate în folosul Fondului Edilitar (Cassa Edile) până la vârsta de 26 de ani, primeşti „Premiul de tinereţe” în valoare de 800-900 de euro.

Nu vor “la negru”

Viorel Gheorghiţă, 26 de ani, tot din Făgăraş, este de cinci ani în Italia, dar s-a înscris în CGIL abia în 2007. „În momentul în care am fost pus în regulă, am vrut să-mi cunosc drepturile”, spune Viorel.

După ce s-a înscris în sindicat era pe punctul de a fi dat afară de către patron, fără niciun motiv aparent. Motivul era, însă, faptul că patronul refuza să le plătească măririle salariale pe câteva luni în urmă.

Acesta a fost reclamat la sindicat şi a fost obligat să plătească banii restanţi, în plus muncitorii au reuşit să-şi păstreze şi locurile de muncă.

Funcţionari în sindicatele italiene

În sindicatele italiene din domeniul construcţiilor există şi funcţionari români. Daniel Grigoriu are 39 de ani, este din Focşani, trăieşte de 13 ani în Italia şi de 3 ani lucrează ca funcţionar la Fillea CGIL Roma. A muncit numai în construcţii, iar de anul trecut a început şi un curs de specializare pentru funcţionarii sindicali. Nu se ocupă numai de problemele românilor, dar muncitorilor români le este mai uşor când pot vorbi despre problemele lor în limba română.

„Din păcate, românii din Italia se înscriu în sindicat numai când au probleme cu angajatorul. Uneori vin prea târziu să-şi ceară drepturile, după ce contractul de muncă a expirat”, spune Daniel Grigoriu. 

“Românii nu sunt o problemă”

image

Alfredo Zolla (foto), 54 de ani, responsabilul departamentului de Politici ale Imigraţiei din cadrul CGIL Roma, spune că prezenţa masivă a muncitorilor români nu reprezintă o problemă pentru italieni. “Imaginea românilor  nu este cea  prezentată la televizor. Imigranţii români nu reprezintă o problemă în zona Lazio. Cei mai mulţi dintre ei sunt oameni cinstiţi, care au emigrat pentru a-şi putea susţine familiile acasă”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite