Românii sunt priviţi cu încredere de italieni - conform un studiu comandat de oamenii de afaceri din cele două ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Percepţia pozitivă a italienilor despre români a scăzut în ultima perioadă, însă nivelul acesteia rămâne unul ridicat, arată un studiul comandat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) şi Unimpresa- Uniunea Întreprinzătorilor Italieni din România.

Cele două asociaţii au anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă comună, că au comandat un studiu în ambele ţări, care să măsoare percepţia pe care o au italienii asupra românilor şi românii asupra italienilor, şi ale cărui date vor fi date publicităţii în câteva săptămâni. Studiul va realizat de două institute de cercetare – CURS în România şi IULM din Milano.

“Raportul ne spune că totuşi percepţia a scăzut şi nu e surprinzător, cu toată campania mediatică la care am asistat, dar rămâne foarte ridicată. Rămâne foarte mult peste mediile europene. Sunt şi nişte informaţii simpatice - la Olimpiadă când nu au participat echipe din Italia, italienii au devenit suporteri pentru echipe din România. A fost un sentiment reciproc”, a spus preşedintele Unimpresa, Stefano Albarosa.

Preşedintii celor două organizaţii au precizat că au dorit să măsoare nivelul de încredere reciprocă dintre italieni şi români pentru că acesta se reflectă în relaţiile dintre cele două ţări. “Tensiunile scad nivelul de încredere, şi când nivelul de încredere reciprocă scade mai puţin de un anumit nivel, atunci există implicaţii, care pot să ne coste pe toţi foarte mult”, a spus Albarosa. El a subliniat încă o dată că episoadele de criminalitate trebuie condamnate, fără a ţine cont de naţionalitate.

În 2004, peste 90% dintre italieni s-ar fi căsătorit cu o româncă

Un alt membru al Unimpresa, Roberto Musneci, a arătat că un studiu similar realizat în 2004 arăta că procentul italienilor şi românilor care doreau să întemeieze o familie alături de o persoană de cealaltă naţionalitate se ridica la peste 90%, mult mai ridicat dacă s-ar fi comparat cu Franţa, unde procentul se afla la 25%.

Musneci a explicat că percepţia pozitivă a scăzut, potrivit datelor din studiul comandat recent de cele două institute, după toată reprezentarea negativă mediatică. Pe de altă parte, reprezentantul Unimpresa acesta explică faptul că perioada 2003- 2004 a fost un moment de entuziasm reciproc şi că trebuie să se înţeleagă că integrarea unei comunităţi atât de importante poate conduce la fenomene negative. El a subliniat însă că integrarea a fost un succes.

Pe de altă parte, preşedintele AOAR, Florin Pogonaru, a apreciat că este de datoria mediului de afaceri din cele două ţări, care are de apărat relaţiile economice dezvoltate, să încerce să aducă argumente obiective în privinţa tensiunilor dintre cele două naţiuni. El a subliniat că ceea ce se întâmplă în Italia în prezent sunt “emoţii necontrolate sau emoţii controlate de politicieni, şi duse de politicieni în zona absurdului”.

Argumentele aduse pentru a arăta dezvoltarea relaţiilor din Italia şi România:

-    Volumul comerţului bilateral a ajuns în 2007 la 11,5 miliarde euro în 2007

-    La data de 30 noiembrie 2008, totalul schimburilor bilaterale româno-italiene a ajuns la 10,83 miliarde euro

-    Italia se situează pe locul al doilea în topul partenerilor comerciali ai României

-    La 31 decembrie erau înregistrate 26.984 de companii italiene în România

-    Circa 17.000 de societăţi comerciale cu capital românesc sau persoane fizice autorizate provenind din ţara noastră îşi desfăşoară activitatea în Italia

-    Săptămânal au loc 173 de zboruri între Italia şi România şi peste 100 de curse de autobuz.

Mediul de afaceri italian din România nu întâmpină probleme

Preşedintele Unimpresa, Stefano Albarosa, a declarat că nu cunoaşte cazuri ale unor italieni care să fi renunţat la afaceri în România pentru că nu s-ar fi adaptat la noi în ţară, dar a subliniat şi că întreprinzătorilor din Peninsulă li se oferă oportunităţi de afaceri. “Eu pot să vă spun sincer că asta nu s-a întâmplat în niciun caz de care am auzit eu -  şi eu ca preşedinte Unimpresa aud de multe cazuri – un italian care să spună: «Mă întorc înapoi pentru că aici nu mă simt bine». Eu încă nu am văzut şi nu am auzit de el”, a subliniat omul de afaceri italian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite