Românii încă mai folosesc serviciile sanitare pentru clandestini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţia de cetăţean european îi obligă pe românii din Italia să intre "în rând cu italienii" în ceea ce priveşte asistenţa sanitară. Birocraţia complicată şi actele necesare

Condiţia de cetăţean european îi obligă pe românii din Italia să intre "în rând cu italienii" în ceea ce priveşte asistenţa sanitară. Birocraţia complicată şi actele necesare înscrierii la Seviciul Sanitar Naţional îi determină, însă, pe mulţi conaţionali să se adreseze structurilor sanitare care oferă consultaţii de bază pentru imigranţii clandestini.

Cu toate că românii nu mai au dreptul la asistenţă medicală oferită de aceste tipuri de cabinete, conaţionalii noştri continuă să le solicite. Este cazul Serviciului de Urgenţă al Spitalui "San Matteo" din Pavia (nordul Italiei) care a inaugurat zilele trecute un cabinet special doar pentru străinii clandestini.

Doctorul Francesco Falaschi explică faptul că la serviciul normal de Urgenţă nu aveau toate mijloacele necesare pentru tratamentul străinilor, lipsind în special mediatorii culturali. "Românii au intrat în Uniunea Europeană şi nu mai au dreptul la astfel de prestaţii, dar din cauza confuziilor, mulţi nu au acces la tratamete şi vin tot la noi", explică medicul responsabil de cabinet.

Legea italiană prevede asistenţă sanitară de urgenţă tuturor persoanelor de pe teritoriul ţării, ca un drept fundamental al omului. Consultaţii primordiale sunt gratuite, după care pacienţii primesc un "cod de urgeţă" pentru a fi internaţi în spital sau trimiteri spre medicii de specialitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite