Românii, cei mai discriminaţi dintre europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ITALIA.La Oficiul Naţional Antidiscriminare sună, zilnic, în medie doi compatrioţi pentru a se plânge că au de suferit din cauza cetăţeniei. Agenţia, subordonată Ministerului pentru Egalitatea de Şanse, se ocupă în principal de plângerile legate de manifestări rasiste.

Oficiul are rolul de „a garanta egalitatea de tratament a persoanelor şi de a elimina discriminarea pe baza rasei sau a originii etnice”.

Din datele puse la dispoziţie de UNAR (Ufficio Nazionale Antidiscriminazione Razziale) rezultă faptul că 38 de români au fost victime ale discriminării în anul 2007.

Diferenţa mare dintre numărul celor care sună şi numărul efectiv de cazuri rezolvate este explicată de autorităţi prin faptul că sună mai multe persoane pentru acelaşi episod sau, uneori, sesizările nu sunt întemeiate.

Est-europenii au tot mai multe probleme

UNAR pune la dispoziţia imigranţilor un număr de telefon cu apel gratuit, 800.90.10.10. La acest număr, operatorii răspund în principalele limbi vorbite de imigranţii din Italia, inclusiv limba română. Aceştia le oferă, în primă instanţă, asistenţă şi consultanţă telefonică şi, ulterior, îi îndrumă spre specialişti, cum ar fi psihologi, avocaţi etc.

Datele arată că numărul persoanelor din Europa de Est care au înaintat plângeri în anul 2007 la Biroul Naţional Antidiscriminare a crescut cu 2,6%, astfel că din totalul de 440 de persoane, aceştia reprezintă 18,5% , faţă de 15,9% din 2006.

Din totalul est-europenilor care au înaintat plângeri, românii sunt pe primul loc, reprezentând 45,8% din total, urmaţi de albanezi, cu 16,7%, şi de polonezi, cu 9,7%.

Principalele două conjuncturi în care românii sunt discriminaţi sunt închirierea unei case şi serviciul.Dar diferenţa de tratament nu se opreşte aici. Conaţionalii noştri au probleme şi în mijloacele de transport în comun, la şcoală, când intră în contact cu forţele de ordine, în mass-media, la închirierea unei maşini sau în sistemul sanitar.

Salarii mai mici

În ceea ce priveşte munca, românii remarcă faptul că lucrează în condiţii diferite (contractuale, salariale etc.) faţă de colegii italieni. În alte ocazii, ei au fost constrânşi să suporte violenţa colegilor şi a şefilor.

În ceea ce priveşte locuinţele, românii întâmpină adesea probleme atunci când vor să închirieze o casă sau să o cumpere. Nu de puţine ori au apărut pe ziduri sau la mica publicitate anunţuri pentru închirierea de case cu specificaţia „exclus români”.

UNAR a observat, în urma sesizărilor, că înscrierea la Biroul de Evidenţă a Populaţiei durează uneori mai mult în cazul românilor.

Lipsă de informare

Unii dintre români nu ştiu de existenţa numărului verde sau spun că nu l-ar apela. „Nu, nu ştiu că există numărul verde în cadrul Biroului Antidiscriminare.

Dar oricum nu cred că l-aş apela. Eu am zece ani de când sunt în Italia, muncesc, sunt bine integrat şi nu am fost niciodată discriminat”, spune Horia Săcăleanu, 57 de ani, stabilit la Milano.

„În 2007, în perioada «episodului Mailat», am ieşit împreună cu două cunoştinţe italience, iar una dintre ele mi-a spus că şi eu sunt româncă, deci ar trebui să fiu mai  reţinută. Nu am sunat la Birou pentru că eu am căutat să evit problemele”, povesteşte Elena Molovan, 45 de ani.

Eşti român, nu-ţi dăm maşină!

Raportul BNAR 2007 prezintă cazul unui director al unei firme româneşti care a fost refuzat la închirierea unei maşini pe motiv că e român. În urma intervenţiei BNAR, românul a primit drept „despăgubire” posibilitatea de a apela gratis la serviciile firmei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite