„Românii nu au crescut rata infracţionalităţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ITALIA Primarul din Tivoli, acolo unde locuiau cei patru români suspecţi în cazul violului de la Guidonia, ţine să îi liniştească pe italieni şi le aminteşte acestora că cele două comunităţi convieţuiesc de ani de zile. Într-o declaraţie acordată cotidianului „Adevărul“, Giuseppe Baisi mărturiseşte că cei 4.000 de români din zonă sunt un câştig pentru economia locală.

De la politicieni până la oameni simpli, românii şi italienii cer o pedeapsă exemplară pentru presupuşii autori ai „violului de la Guidonia“. În acelaşi timp, autorităţile şi asociaţiile româneşti se întrec în comunicate de scuze şi solidaritate cu victimele.

În cea mai mare parte, reacţiile din ultima vreme vizavi de români sunt negative, atât în ceea ce priveşte presa, cât şi lumea politică. În a doua zi după arestul românilor, cotidianul „Il Giornale“  titra pe prima pagină: „Prea mulţi criminali români, iată cum îi putem opri“.

Din lumea politică se remarcă deputatul Peppino Calderola de la Partidul Democtrat, cu declaraţii conţinând suficient material pentru deschiderea unui proces civil. „Românii sunt o rasă de criminali, iar italienii trebuie să înţeleagă că albanezii, nord-africanii sau sud-americanii sunt rase mai blânde“, a afirmat deputatul, citat de cotidianul „Il Riformista“.

Un primar moderat

Primarul din Tivoli, unde locuiau cei patru români acuzaţi de viol, a fost printre singurii politicieni italieni care a luat apărarea românilor.

„Nu are nicio legătură creşterea numărului românilor din zonă cu creşterea infracţionalităţii. Mai mult, puţinele cazuri care s-au înregistrat în regiunea noastră aparţin mai degrabă zonei prostituţiei şi nu au legătură cu românii oneşti, care la noi sunt 4.100 din 5.000 de străini.

Delincvenţi de toate naţionalităţile

„În Guidonia şi împrejurimi nu avem probleme cu românii rezidenţi, înregistraţi cu contracte de muncă şi de casă. După intrarea României în UE, cel puţin la noi în zonă au apărut acele bande de tineri care se mută dintr-o parte în alta a Italiei şi pe noi ne vizitează des. Localnicii italieni se simt ameninţaţi, dar nu putem să spunem că este o situaţie de urgenţă extremă.

Ne confruntăm şi cu delincvenţii albanezi, marocani şi chiar italieni. În astfel de cazuri, cu greu stăpânim mulţimea să nu culpabilizeze întreaga comunitate“, ne-a spus şi maiorul Lorenzo Sabatino, de la comisariatul din Tivoli, cel care a condus ancheta în cazul „violului de la Guidonia“.

image
image

Cazul de la Guidonia nu trebuie să fie interpretat ca o consecinţă naturală a creşterii numărului de imigranţi

image


Giuseppe Baisi
primarul oraşului Tivoli

Reacţia ambasadei: românii contribuie cu 1% din PIB

„Infracţionalitatea nu are cetăţenie, iar cetăţenia română nu înseamnă cetăţenie de infractor. Subliniem că, potrivit statisticilor, în Italia trăiesc peste un milion de români. Raportat la această comunitate, doar 0,278% sunt arestaţi sau condamnaţi.

Adevărata contribuţie a comunităţii româneşti din Peninsulă la societatea italiană este munca cinstită, care asigură aproximativ 1% din PIB-ul Italiei şi taxe la bugetul acestei ţări“, se arată într-un comunicat dat publicităţii, ieri, de ambasada română de la Roma.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite