Românii fără acte aşteaptă la cozi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii fără acte aşteaptă  la cozi
Românii fără acte aşteaptă la cozi

În regiunea Piemonte locuiesc 100.000 de rezidenţi din ţara noastră. Dintre aceştia, cel puţin 2.000 nu au documente de identitate. În lunile de vară, când majoritatea românilor se pregătesc să petreacă vacanţa în ţară, unii conaţionali îşi amintesc că documentele lor de identitate au expirat.

Vizita până la cel mai apropiat consulat românesc devine obligatorie pentru cei fără acte valabile. De la începutul anului, 2.090 de persoane au cerut un titlu de călătorie, dintre care 1.560 numai în lunile iulie şi august.

„Este ruşinos ca cetăţenii unei ţări din Uniunea Europeană să trăiască chiar mai mult de cinci ani de zile fără un document de identitate. Concetăţenii noştri dau prea multă importanţă buletinului italian care, de fapt, este doar un document care atestă rezidenţa lor în Italia”, spune Mugurel Buje, consulul României la Torino.

La jumătatea lunii august, în faţa Consulatului României din Torino, aşteaptă aproximativ 100 de oameni.  „Sunt  persoane care solicită documente în regim de urgenţă, motivând că au bilete la avion chiar a doua zi. Dacă cererea ar fi fost depusă din vreme şi nu chiar în ultima clipă, situaţia s-ar fi rezolvat în timp optim. Noi trimitem în fiecare lună prin curier în România un metru cub de hârtii”, explică consulul Buje.

Greu de „descifrat“

Românii care stau la coadă sunt nemulţumiţi că nu merge mai repede, iar documentele sunt greu de completat, mulţi dintre ei neştiind care este diferenţa dintre reşedinţă şi domiciliu. Foile oficiale sunt dificil de „descifrat” pentru oamenii de rând, limbajul fiind de specialitate.

image

Oamenii se plâng că nu ştiu să completeze actele

Personalul de la consulat se confruntă cu multe situaţii dificile. O tânără care nu avea niciun act de identitate s-a prezentat la consulat pentru a obţine un titlu de călătorie în Spania, unde dorea să-şi facă vacanţa. Des întâlnite sunt cazurile în care părinţii doresc să-şi ducă în ţară copiii şi îşi dau seama de lipsa unor documente indispensabile, fiind nevoiţi să anuleze biletele de avion sau chiar întregul concediu.

„Afacere“ bănoasă pentru stat

Împuternicirile speciale, procurile, aprobările pentru căsătoria în Italia, certificatele de naştere pentru copii şi titlurile de călătorie sunt o „afacere“ de aproximativ 200.000 de euro pe lună. În lunile de vârf iunie şi iulie s-au încasat 9.000 de euro pe zi.

Un titlu de călătorie costă 55 de euro, un atestat pentru căsătoria în Italia, 140 de euro, iar transcrierea unui certificat de naştere, 70 de euro. Dat fiind numărul mare de români din Italia, Ministerul Afacerilor Externe încasează sume substanţiale din serviciile consulare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite