Românii vor primi ajutor de şomaj doar după cinci ani de şedere legală în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea acordării ajutoarelor sociale în Italia a suferit modificări semnificative. Conform decretului de lege nr.112 din 25 iunie 2008, începând cu 1 ianurie 2009 vor beneficia de ajutoare

Legea acordării ajutoarelor sociale în Italia a suferit modificări semnificative. Conform decretului de lege nr.112 din 25 iunie 2008, începând cu 1 ianurie 2009 vor beneficia de ajutoare sociale doar cetăţenii comunitari care au avut permis de şedere legal timp de minimum cinci ani consecutiv. Norma a fost concepută pentru a se limita accesul părinţilor cetăţenilor din UE la aceste fonduri.

Noile prevederi ale legii vor determina o scădere importantă a numărului de solicitări de ajutor social înaintate către INPS (Istituto Nazinale Previdenza Sociale). Decizia nu îi va afecta doar pe extra-comunitari, ci mai ales pe părinţii cetăţenilor comunitari, a căror vârstă e de peste 65 ani. Ei nu vor putea accesa aceste fonduri în mai puţin de cinci ani de la intrarea în Italia.

În această categorie se încadrează şi românii, care vor putea obţine ajutorul social doar dacă fac dovada ca au avut forme legale de şedere în Peninsulă timp de cinci ani consecutiv.

Noul decret de lege, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009, face parte din amplul program de relansare economică a Italiei. Noile măsuri vor duce la simplificarea sistemului de acordare a ajutoarelor şi la stabilizarea finanţelor publice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite