Românii din Peninsulă muncesc pe rupte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi slujbele unora dintre români sunt solicitante şi depăşesc cele opt ore ale unui program normal, conaţionalii nu se dau înapoi de la a câştiga un ban în plus.

Disponibilitatea românilor pentru a munci mult mai mult decât italienii face ca ei să fie apreciaţi în Peninsulă.Pentru unele categorii profesionale, cum ar fi infirmierele şi menajerele, un al doilea serviciu nu pare ceva ieşit din comun. Asistentele, de exemplu, lucrează în ture de şapte ore, urmate de o pauză de cel puţin 11 ore.

Lucrează mult, dar nu declară

Pentru a putea munci mai mult, româncele înfiinţează o firmă şi prestează servicii şi pentru alte structuri sanitare. “Cu firma proprie, avem marele avantaj de a face câte zile în plus pe lună vrem”, ne mărturiseşte Ionela Neculai (31 ani), asistentă.
Pe lângă programul normal de lucru, românii angajaţi în construcţii mai prind câte un ciubuc. În cea mai mare parte din cazuri este vorba de lucrări mici, executate la negru.

Aflăm de la sindicalistul Marian Căsuţă, din Milano, că situaţia este des întâlnită printre români, dar că aceştia pierd din vedere importanţa declarării veniturilor suplimentare. “Unii tineri sunt mulţumiţi, pentru că ei nu se gândesc la pensie, sunt interesaţi doar de ce au în buzunar. Unii, chiar dacă ajung la 1.600 de euro pe lună, sunt mulţumiţi dacă declară şi jumătate”, ne-a spus Căsuţă.

Spusele lui Căsuţă sunt întărite de un alt român care semnează lunar mai multe state de plată ca informatician, Florin Rimboi (42 ani). “Declararea totală a câştigului are multe avantaje. Un venit mai mare este o garanţie pentru creditele bancare. Poţi să-ţi cumperi mai uşor locuinţă sau maşină”, ne-a mărturisit el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite