Românii Mario şi Alejandro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

24.000 de români poartă nume italiene sau spaniole. Sunt nume considerate exotice şi ne stârnesc un zâmbet când auzim pe cineva strigând: “Mario!” sau “Alejandro!”, deşi ne aflăm în Bucureşti.

Nu mai puţin de 24.000 de români poartă prenume de împrumut. Sunt prenume tradiţionale pentru spanioli şi italieni, iar românii le-au importat după ce au emigrat în Peninsula Iberică sau în cea Italică. Filmele şi cărţile au şi ele mare importanţă aici.

Datele de la Ministerul Afacerilor Interne şi Reformei Administrative ne arată că 14.000 de cetăţeni români se numesc Mario. Un Mario celebru este copilul lui Adrian Mutu şi al Alexandrei Dinu, dar el trăieşte la Milano.

Aproape 4.500 de românce se numesc Giulia, iar 3.000 de conaţionali ai noştri sunt Andreeas. Peste 1.500 poartă numele Alesia. Diego, Alejandro, Paolo, Juan, Alejandra şi Juana sunt tot români, aproximativ 1.500 de persoane. Toate aceste nume sunt purtate de 24.000 de români.

Cristina Pavel, din Piteşti (27 de ani) este mama unui băiat pe nume Mario. De ce Mario? “Nu a fost o decizie grea să îi pun băieţelului meu numele Mario. Acest nume îmi plăcea de mult timp, încă din adolescenţă”, ne explică ea. 

Mai multe Marii decât Ioane

Ionii şi Ioanele sunt foarte mulţi. Aproape 1,37 de milioane se numesc Ion, Ioan şi Ioana. Mariile sunt însă 1,38 de miloane. Mai avem încă şi Dumitru, Dumitra, Gheorghe, Georgeta, Andrei, Andreea, Nicolae, Nicoleta, Marin şi Marian. Aproape 5,3 milioane poartă aceste prenume, un sfert din populaţia României.

Semnificaţie

Alejandro este varianta spaniolă a lui Alexandru, are origine greacă, celebru datorită lui Macedon, un bărbat independent, cu multă încredere în forţele proprii. Diego este un nume de provenienţă ebraică ce înseamnă “cel care suplineşte - înlocuieşte”. Mario este derivat din numele latin Marius, care înseamnă ”bărbătesc , masculin”.

Ce spune psihologul

Loreda Ionaşcu, psiholog la clinica TerapiaM din Bucureşti, susţine că prenumele influenţează starea psihică a copilului, dar şi felul în care copilulul - şi viitorul adult - este văzut de cei din jur. “De foarte multe ori copilul se simte străin de propriul prenume, prenume care reprezintă o realitate în care copilul nu se simte inclus”, explică psihologul. Loredana Ionaşcu arată că prenumele are impact asupra persoanei, iar ea tresare toată viaţa la auzul numelui său.

“Se întâmplă de multe ori să uităm cum se numeşte o persoană deşi ne-a fost prezentată de multe ori pentru că nu ne putem obişnui cu acel prenume, şi aceasta pentru că nu se potriveşte cu personalitatea şi comportamentul persoanei”, a completat psihologul.

image

De foarte multe ori, copilul se simte străin de propriul prenume

image


Loreda Ionaşcu,
psiholog

image

Se întâmplă de multe ori să uităm cum se numeşte o persoană pentru că nu ne putem obişnui cu acel prenume

image


Loreda Ionaşcu,
psiholog

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite