Românii din Italia vor modificarea Legii votului uninominal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Românilor din Italia (ARI) a demarat o campanie de strângere de semnături pentru modificarea Legii votului uninominal. Reuşita iniţiativei ar permite votul prin corespondenţă.

Asociaţia Românilor din Italia (ARI) a demarat o campanie de strângere de semnături pentru modificarea Legii votului uninominal. Reuşita iniţiativei ar permite votul prin corespondenţă.

Cu alte cuvinte, modificarea legii ar da drept la vot pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare tuturor cetăţenilor români aflaţi în străinătate în momentul alegerilor, nu doar celor rezidenţi şi înscrişi la birourilor electorale din ţările unde lucrează. La vizita la Roma din 31 iulie, români l-au întrebat pe preşedintele României care ar fi soluţia pentru modificarea Legii votului uninominal.

"Strângeţi acum 500.000 de semnături", a venit răspunsul lui Traian Băsescu. Mobilizarea, care a început de o săptămână, a primit ecouri pozitive din partea asociaţiilor de români din Italia, Spania, Germania, Portugalia şi SUA. Acestea au cerut să-şi înregistreze simbolurile pe formularul de strângere a semnăturilor. Potrivit declaraţiilor preşedintelui ARI, Eugen Terteleac, mai multe primării şi consilii judeţene din România s-au arătat dispuse să se alăture campaniei de informare a românilor.

"Pe perioada verii, când românii se întorc în ţară, autorităţile locale îi vor informa despre drepturile lor în străinătate. Am primit susţinerea primarilor din judeţele Bacău şi Vrancea, de unde provin cei mai mulţi români care muncesc în Italia", ne-a spus Eugen Terteleac.

Începând cu 25 august, strângerea de semnături se va accelera şi voluntarii asociaţiilor vor aborda comunitatea românească direct, pe stradă. Cele 16 filiale ale Asociaţiei Românilor din Italia au început deja să intre în contact cu românii care au rămas în Peninsulă pe perioasa verii.

Până în 15 octombrie, ARI îşi propune să adune cel puţin 100 de mii de semnături care ar schimba Legea votului uninominal. În cadrul asociaţiei se va constitui o comisie de monitorizare şi predare a semnăturilor tuturor instituţiilor româneşti abilitate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite