Români ţepuiţi de ai lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plângerile de acest fel s-au înmulţit foarte mult în ultima vreme În special muncitorii din construcţii trag un semnal de alarmă în legătură cu fraudele comise de unii angajatori

Plângerile de acest fel s-au înmulţit foarte mult în ultima vreme

În special muncitorii din construcţii trag un semnal de alarmă în legătură cu fraudele comise de unii angajatori români.

Dacă una din metodele clasice de a înşela oamenii este neplata salariilor, mai nou, aşa-zişii patroni deschid firme pe numele angajaţilor pentru a contracta lucrări, încasează banii şi apoi dispar fără urmă.

Românii care caută cu disperare un loc de muncă în construcţii sunt victime uşoare pentru conaţionalii lor, "patroni" săritori, gata să le ofere o mână de ajutor. Procedura e simplă: presupuşii angajatori speculează faptul că oamenii se plâng că muncesc la negru, că nu li se plătesc salariile cu lunile şi le fac propunerea să-şi deschidă propria lor afacere.

Cum ei nu cunosc formalităţile şi nu au nici contacte pentru a obţine lucrări, "patronul" gestionează firma nou deschisă, pentru a se evita "complicaţiile".

Colaborarea dintre proaspătul întreprinzător român şi partenerul său are la bază o condiţie fundamentală: cel care contractează lucrarea va încasa şi banii, care vor fi distribuiţi ulterior "corespunzător". La final, patronul firmei nou înfiinţate descoperă cu stupoare că a fost furat şi că are impozite de plătit.

A dispărut cu avansul

Ion Sturza (42 de ani), din Suceava, lucra la Roma de 3 ani până să-l întâlnească pe "Vasile", patronul unei firme de construcţii. "Patronul italian dinainte nu accepta să-mi facă acte. M-am hotărât să renunţ". În aceste împrejurări l-a cunoscut pe românul care i-a propus varianta salvatoare. Vasile i-a spus că îi poate oferi de muncă şi Ion a bătut palma, convins fiind că se va înţelege altfel cu un conaţional.

"Mi-a spus că el are ceva probleme cu firma şi că e mai bine ca lucrarea să o facem pe firma mea. Era vorba de 60.000 de euro", povesteşte Ion. La scurt timp după ce demarase lucrarea, partenerul său a încasat avansul şi a dispărut cu bani cu tot.

Sturza a rămas cu un proiect de dus la capăt, cu facturi şi impozite neplătite şi muncitori nemulţumiţi.

E foarte greu să îi ajutăm, deoarece angajatul a devenit angajator şi noi apărăm doar muncitorii
Remo Vernile,
reprezentant sindicatul FENEAL UIL

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite