Români cu handicap, obligaţi să cerşească pe străzile Romei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi români au fost arestaţi, joi dimineaţă, cu acuzaţiile de sechestru, trafic de persoane şi instigare la cerşetorie. Acestor infracţiuni li se adaugă circumstanţe agravante, şi

Doi români au fost arestaţi, joi dimineaţă, cu acuzaţiile de sechestru, trafic de persoane şi instigare la cerşetorie. Acestor infracţiuni li se adaugă circumstanţe agravante, şi anume, faptul că s-au folosit de persoane cu handicap. Cei doi sunt Ghiurcă Marcu (64 ani) şi fiul lui, Richardo (34 ani) din Valea Mare (jud. Bacău). În prezent aceştia se află arestul închisorii Regina Coeli, din Roma. Ei au susţinut în faţa poliţiştilor că nu sunt ţigani.

O lună de urmăriri

Poliţiştior le-a luat mai bine de o lună ca să înţeleagă sistemul prin care românii cu evidente malformaţii la mâini şi la picioare ajungeau să cerşească pe străzile Romei. Suspiciunile poliţiştilor au fost trezite de "tehnica skateboard-ului" folosită de cerşetori. Erau organizaţi în schimburi de câte şase - şapte persoane şi toţi foloseau pentru a se deplasa printre turişti, acelaşi model de skateboard, pe care-l puneau în mişcare împingându-se cu mâinile. Desemenea, oamenii legii au observat că aceştia se cunoşteau între ei.

Pentru că malformaţiile sunt aproape identice, seriviciile sociale bănuiesc că ar fi fost provocate intenţionat. Poliţiştii au reuşit să reţină şase dintre cei 20 de handicapaţi constrânşi să cerşească. Aceştia au fost duşi într-o structură socială a primăriei, situată la periferia est a Romei. Cu ajutorul Ambasadei României din Italia, se vor întoarce duminică în România.

Dormeau sub cerul liber

Două saltele, fără pături şi o valiză de boarfe era "locuinţa" celor şase handicapaţi reţinuţi, "amenajată" sub un pod, în apropierea Tribunalului din Roma. Poliţia italiană a descoperit cu surpridere că şi cei doi Ghiurcă dormeau cu ei, în condiţii similare. Din acest motiv se bănuieşte că ar exista şi alte persoane implicate în traficul cu cerşetori. "Noi încercăm să aflăm unde ajung banii din cerşit, având în vedere că asupra lor am găsit 300 de euro, după o zi obişnuită de "lucru". Am verificat şi capacitatea lor de a aprecia valoarea banului şi nici unul dintre ei nu a reuşit să numere mai mult de 10 euro", ne-a declarat Catello Somma, vice-chestorul al Poliţiei italiene la Roma.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite