Români în ajutorul conaţionalilor, în spitalele din Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii de la Roma au la dispoziţie un nou centru de diagnostic unde se vorbeşte româneşte. Policlinica "Luzzatti", inaugurată joi în centrul Capitalei, are în componenţa personalului

Românii de la Roma au la dispoziţie un nou centru de diagnostic unde se vorbeşte româneşte. Policlinica "Luzzatti", inaugurată joi în centrul Capitalei, are în componenţa personalului cinci voluntari români. Cu funcţie de operatori sociali, românii vor ghida pacienţii conaţionali în funcţie de necesităţi.

La policlinică se pot adresa şi persoanele care nu sunt în posesia unei "legitimaţii sanitare" prevăzută de legea italiană. Acestora li se va elibera un "carnet de sănătate" cu valabilitate de şase luni, pentru a putea beneficia de asistenţă medicală.

"În primul rând, vom da informaţii tuturor românilor care ne păşesc pragul şi sunt dezorientaţi. După care, în funcţie de probleme, încercăm să finalizăm cerinţele, dar important este că ne vom înţelege în româneşte", ne-a spus Mihaela Farcaş, una dintre operatoarele sociale.

Partea română a proiectului este asigurată de asociaţia "Italia Romania Futuro Insieme" (Italia România Un Viitor Împreună). "Asociaţiile care se ocupau de străinii care au nevoie de îngrijiri medicale nu mai făceau faţă solicitărilor şi am decis să le sprijinim.

Astfel, am pus la dispoziţie un ghişeu la care se vorbesc mai multe limbi străine, o sală de consultaţie unde cetăţenii străinii vor avea prioritate şi personal specializat care va colabora cu operatorii sociali de diferite naţionalităţi. Prima experienţă de acest gen o vom face cu românii", ne-a spus doctorul Stefano Pomplili, directorul sanitar al Policlinicii "Luzzatti" din Roma.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite