Româncele sunt tot mai prezente în filmele italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olga Bălan este una dintre actriţele care promovează spiritul românesc în Italia
Olga Bălan este una dintre actriţele care promovează spiritul românesc în Italia

Tentaţia de a face carieră în cinematografie se manifestă frecvent la multe artiste, care îşi încearcă norocul peste hotare. Româncele sunt din ce în ce mai solicitate în filmele italiene. După Alexandra Dinu şi Ramona Bădescu, în Peninsulă au apărut nume noi: Laura Glăvan sau Olga Bălan. 

Olga Bălan este în plină ascensiune profesională în Italia, după ce în cel mai recent film al regizorului Carlo Verdone, „Eu, ei şi Lara", a interpretat rolul unei imigrante din Republica Moldova. Este vorba de un film despre sensibila temă a imigraţiei, în care străinul nu este cel care aleargă după un permis de şedere sau după un bun material, ci luptă pentru o familie şi pentru o viaţă cât mai liniştită.

Intriga filmului este centrată pe relaţia dintre moldoveanca Olga, interpretată de actriţa româncă, şi italianul mult mai în vârstă decât ea, cu care se căsătoreşte. Familia italianului bănuieşte că „straniera" este interesată doar de avere. Olga moare, iar fata ei, Lara, refuză orice fel de ajutor de la italieni. Ea vrea doar „o zi de familie" pentru ca astfel să-şi poată recăpăta copilul aflat încă în ţară.

„Acest film, pentru prima dată, are un sfârşit pozitiv în special pentru românii şi imigranţii oneşti din Italia. Nu este primul meu film, ci al doilea. Primul în care am jucat a fost „Lucruri nebuneşti" (n.r. -„Cose da pazzi") cu Vincenzo Saleme. Am mai apărut şi în alte seriale TV.

Lucrez cu o agenţie, iar Carlo Verdone m-a ales pentru rolul imigrantei. Am dat patru probe cu el şi astfel am ajuns să interpretez rolul moldovencei Olga din film", explică Olga Bălan. Actriţa se declară fericită că a lucrat cu un regizor atât de mare cum este Carlo Verdone.

De la „Dus - întors" la „Inimă de ţigancă"

Olga a plecat în 1997 din Bucureşti într-o vacanţă la Napoli, unde lucra mama ei şi unde avea să rămână mulţi ani. „Am abandonat practic Teatrul de Revistă „Constantin Tănase", am plecat în concediu şi nu m-am mai întors", îşi aminteşte Olga. La Napoli, ea a studiat împreună cu Enzo Graniagnello muzica clasică a regiunii şi a debutat la Teatrul Politeama din Napoli cu o orchestră de 25 de instrumentişti.

Tot acolo a lansat un dublu album de muzică napolitană: o parte în dialectul zonei, iar cealaltă, „Andata e ritorno" (n.r.- „Dus-Întors"), în limba română pentru a promova astfel cântecele din ţara natală în Peninsulă.

Din anul 2000, Olga a susţinut mai multe concerte de muzică populară şi lăutărească la mai multe festivaluri din Peninsulă. În urmă cu doi ani, românca a colaborat cu grupul de etnie rromă „Rom Draculas" la realizarea albumului „Inimă de ţigancă". Este vorba de o compilaţie de folclor şi muzică lăutărească tradiţională, de inimă albastră, cu piese cunoscute precum: „Cine iubeşte şi lasă", „Joc din Oaş", „Şatra", „Gitanno Jazz", piese în mare parte cântate şi în anii anteriori de Olga în concerte.

Italienii, un public fidel

Olga Bălan este nemulţumită de faptul că la concertele ei vin doar italienii, nu şi românii. „Eu iubesc folclorul, dar iubesc şi muzica lăutărească. Am observat că, din păcate, concertele mele sunt foarte apreciate de italieni, în vreme ce românii sunt prezenţi în număr mic", spune Olga.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite