Româncele au abandonat 150 de copii în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ani buni, ţara noastră se menţine pe primul loc printre emigranţi, la abandonarea copiilor nou-născuţi. Între 1998-2007, statisticile nu s-au schimbat; din aproape 500 de copii

De ani buni, ţara noastră se menţine pe primul loc printre emigranţi, la abandonarea copiilor nou-născuţi. Între 1998-2007, statisticile nu s-au schimbat; din aproape 500 de copii nerecunoscuţi la naştere, 31% sunt de origine română.

Madre Segreta (Mama Secretă) este un departament din cadrul primăriilor italiene, care oferă sprijin juridic femeilor însărcinate şi celor care au născut, dar se ocupă şi de eventualele adopţii. Pe teritoriul Italiei, la numărul cu apel gratuit 800.400.400, li se oferă consultanţă femeilor însărcinate, dar şi informaţii legate de serviciile sociale şi sanitare publice sau private.

În Italia, numărul copiilor abandonaţi de către imigrante este în creştere uşoară în fiecare an. La fel şi numărul italienilor care fac cereri de adopţie, lista de aşteptare însumând acum în jur de 22.000 de solicitări. Legea italiană îi pune la dispoziţie mamei zece zile în care să anunţe dacă recunoaşte copilul sau nu, iar în cazul în care nu o face, poate pleca din spital liniştită.

Educaţia, bat-o vina!

Statisticile arată că în 50% din cazuri, femeile care renunţă la copii nu au un loc sigur de muncă şi sprijin financiar, restul procentelor divizându-se între lipsa unui partener, relaţii extraconjugale sau handicapul nou-născutului. Carmen Gulap, mediator cultural, susţine că totul ţine de educaţie: "Centrul de planning de la Spitalul San Carlo a demarat o campanie de educaţie sexuală pentru femei. Educaţia se face prin informare şi sprijin psihologic, fără a judeca sau condamna pe nimeni. În unele cazuri extreme, decizia de a nu recunoaşte un copil poate fi cea corectă".

Asistenţă fără discriminare

"Oferim femeilor asistenţă de orice fel. Cele care ajung la noi sunt emigrante tinere; 37% au vârste între 18-25 de ani, iar 48% sunt femei de 26 până la 35 de ani. Dorinţa noastră este de a înţelege mentalitatea şi cultura ţării din care provin, dar şi decizia pe care o iau. Româncele care-şi abandonează copiii nu sunt în majoritate rrome, cum poate s-ar crede, iar numărul lor e în uşoară creştere de la an la an", declară Matilde Guarnieri, medic psiholog la Madre Segreta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite