Român nevinovat, opt luni în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

100.000 de euro este suma solicitată de conaţionalul nostru, după ce justiţia şi-a recunoscut greşeala George Marian Dâră (27 ani), din judeţul Dolj, a fost acuzat, fără probe

100.000 de euro este suma solicitată de conaţionalul nostru, după ce justiţia şi-a recunoscut greşeala

George Marian Dâră (27 ani), din judeţul Dolj, a fost acuzat, fără probe solide, că ar fi spart un bar în noaptea de 28 septembrie 2007.

Marian a fost acuzat şi târât în faţa instanţei pentru că patronul unui bar a presupus că românul i-ar fi spart barul în toamna lui 2007. Carabinierilor le-a fost suficientă reclamaţia lui Cipriani Stefano, patronul barului "Casa Famiglia" din Latina, pentru a-l aresta pe român la 5 dimineaţa.

Italianul l-a acuzat în mod direct pe român, pentru că soţia lui Marian lucrase în acel bar şi mai avea de încasat câteva mii de euro, restanţă din salariu. Italianul s-a gândit că barul a fost spart de Marian pentru a recupera banii soţiei lui. Carabinierii nu numai că l-au crezut pe patronul barului, dar nici nu au verificat dacă soţia lui Marian a lucrat cu acte în regulă în bar.

Agresat şi insultat în arest

Deşi Marian s-a disculpat şi le-a explicat poliţiştilor că nici măcar nu se afla în zona barului în noaptea respectivă, a fost închis imediat. În arest, românul a fost agresat şi jignit de mai mulţi carabinieri.
La doar câteva zile, judecătorul a decis ca Dâră să facă arest domiciliar pe o perioadă nedeterminată.

Avocatul din oficiu i-a cerut bani

Cum toate păreau că îi merg împotrivă, Marian a decis să schimbe avocatul din oficiu: "Deşi era din oficiu, primul avocat îmi ceruse o avere ca să mă ajute şi să facă dreptate în cazul meu. Mai mult, mi se părea că lucrează tot în interesul patronului şi al carabinierilor din Latina", povesteşte doljeanul. În decursul ultimelor luni, noul său avocat, în colaborare cu carabinierii, au identificat adevăraţii făptaşi.

Este vorba despre trei români care se ocupau cu furturi. Iniţial fusese luată în calcul şi varianta înscenării efracţiei în scopul încasării asigurării de către proprietarul barului.

Negociază suma de despăgubire

Marian a fost eliberat şi i s-au cerut scuzele de rigoare. Mareşalul care îl agresase în noaptea arestului şi-a recunoscut greşeala şi i-a cerut iertare. În prezent, avocatul românului se ocupă de formalităţile de compensare a clientului său. Se preconizează că Marian ar putea încasa pentru nedreptatea suferită până la 100.000 de euro.

1.500 de reclamaţii pe an

Statul italian a limitat suma care poate fi plătită ca despăgubire pentru o eroare a justiţiei sau a anchetatorilor la 513.000 euro.

În 1992, suma maximă care putea fi plătită cu titlu de despăgubire era de 13 milioane de euro. În Italia se înregistrează anual o medie 1.500 de cereri de despăgubire în urma erorilor oamenilor legii.

Îmi iau banii şi plec în România, nu vreau să mai aud de Italia în viaţa mea. A fost un calvar şi totul a plecat de la declaraţia falsă a unui italian, care nici nu ştiu dacă va păţi ceva. Normal ar fi să plătească şi el.
Marian Dâră, arestat pe nedrept

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite