Roma: Premii pentru jurnalişti, prezentate pe muzică românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiul Internaţional „Claudio Accardi”, adresat tuturor jurnaliştilor, a fost prezentat luni la Teatrul Lo Spazio din Roma pe muzică populară românească.

Premiul „Claudio Accardi” este organizat în fiecare an la Roma în memoria ziaristului italian Claudio Accardi şi oferă sume consistente de bani jurnalistului câştigător cu scopul de „a-l ajuta în misiunea sa de a căuta adevărul”. Fundaţia şi membrii juriului intenţionează să premieze poveşti despre război, diversitate şi integrare, ca o continuare a misiunii regretatului jurnalist.

Pentru ediţia din acest an, Angela Teichner Accardi, soţia regretatului jurnalist italian a insistat ca România să facă parte din spectacolul de prezentare a premiului. Timp de o oră, artişti şi români simpli au încercat să transmită un mesaj pozitiv în faţa jurnaliştilor italieni şi străini.

La eveniment au fost invitate două ansambluri folclorice româneşti de copii şi adulţi,  pentru a prezenta fragmente din cultura românească. Grupul asociaţiei „Euromeni d’Italia”, format din 10 adulţi, a fost la prima sa reprezentaţie în public. O completare a artei româneşti a fost adusă de grupul de copii „Dor Călător”, care a interpretat dansuri din toate regiunile ţării.

Pentru a arăta că viaţa românilor în Italia nu este doar cântec şi joc, a doua parte a spectacolului a fost rezervată unor poveşti despre discriminare, întâmplări reale prin care trec conaţionalii noştri din Italia. Pentru a ilustra acest fapt a fost aleasă povestea Simonei Popa, o femeie care acuză un carabinier de agresiune sexuală, poveste prezentată de reporterii „Adevărul" în articolul  O româncă acuză un carabinier de viol.

În cele trei ore ale spectacolului, în centrul atenţiei publicului s-au aflat, pe lângă România, şi Marocul, refugiaţii politici şi cartierele periferice ale Romei.

În opinia organizatorilor, jurnaliştii care intenţionează să intre în cursa pentru cei 4.000 de euro s-ar putea inspira din poveştile prezentate în timpul spectacolului. Celelalte condiţii de participare au fost deja publicate pe site-ul concursului: http://www.premioclaudioaccardi.it

Competiţia este adresată jurnaliştilor din întreaga lume, motiv pentru care lucrările vor putea fi redactate în limbile italiană, engleză sau franceză. Termenul limită de expediere este 10 septembrie 2009.

Claudio Accardi a fost reporterul care a transmis Revoluţia din România pentru RAI (Radio Televiziunea Publică Italiană), el fiind unul dintre jurnaliştii corespondenţi trimişi să relateze căderea lui Nicolae Ceauşescu. După alte reportaje în Orientul Mijlociu, Accardi a fost trimis corespondent permanent de la New York şi Moscova. A murit răpus de cancer, în anul 2002, la Roma.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite