Roma: Clădirile şi monumentele vor fi controlate din spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Mediului din Italia împreună cu mai multe firme specializate, vor demara un proiect prin intermediul căruia va fi verificată stabilitatea monumentelor din Roma cu ajutorul sateliţilor.

Clădirile şi monumentele din Roma vor fi cotrolate din spaţiu cu ajutorul unui satelit care va verifica deplasarea efectivă a monumentelor. Este vorba despre proiectul brevetat de Politehnica din Milano în anul 1999 după prăbuşirea clădirii din strada Vigna Jacobini, din cartierul roman Portuense. În urma prăbuşrii acelei clădiri, pe 16 decembrie 1998, şi-au pierdut viaţa 27 de persoane.

În prezent după o săptămână de unde telurice provenind din Abruzzo, proiectul a revenit în actualitate.
“Pregătim o bază de date care ar putea fi utilă Protecţiei Civile”, a daclarat administratorul “Tele-Rilevamento Europa”, una dintre firmele implicate în proiect.

Până în prezent satelitul european Ers al Agenţiei Spaţiale Europene a înregistat în zona sud-vestică a capitalei italiene, în perioada 1992- 2002, o coborâre a nivelului solului cu 5 milimetri pe an.

Sateliţii brevetaţi de Politehnica milaneză vor fi în măsură să arate dacă o clădire se mută şi cu cât faţă de mediul din care face parte. Până în 2011 se vor putea releva cu ajutorul satelitului deplasările de teren sau cele ale clădirilor nu numai pentru a prevedea cutremurele, dar şi posibilele prăbuşiri. În felul acesta vor fi ţinute sub control atât monumentele şi stabilitatea acestora, dar şi sistemele de conducte subterane din capitala italiană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite