Robotul de farmacie, asamblat doar de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Cuneo, în Piemonte, se fabrică un robot pentru farmacii, numit Dreamtec. Până acum, singurii care ştiu cum se montează această complicată maşinărie sunt trei români, un italian şi

La Cuneo, în Piemonte, se fabrică un robot pentru farmacii, numit Dreamtec. Până acum, singurii care ştiu cum se montează această complicată maşinărie sunt trei români, un italian şi un albanez.

Farmaciile moderne din toată Europa sunt pe lista de aşteptare pentru achiziţionarea maşinii Dreamtec, cu rol de magazie automată. Acest robot aranjează, stochează şi sortează medicamentele în mod automat.

Farmacistul obţine un medicament selectat prin simpla apăsare a unui buton. Medicamentul ajunge la tejghea printr-un tub de aer comprimat. Această invenţie, foarte apreciată de farmacişti, costă în jur de 200.000 de euro.

Dănuţ Pantelimon, 36 de ani, originar din Botoşana (jud. Suceava), lucra pentru un italian care ştia să monteze această nouă generaţie de robot. Iniţial, echipa era formată din trei oameni, dar, cum cererile de montaj au început să crească, Dănuţ nu a ezitat să mai cheme din România încă doi oameni: fratele său Vasile Bidon, 37 de ani, şi nepotul său Ionuţ Creangă, 20 de ani.

"Ne-au trebuit trei luni de muncă să învăţăm cum se montează acest robot. După aceea, am început să facem lucrările singuri, fără supravegherea patronului", spune Vasile.

Ionuţ a terminat în ţară o şcoală de mecanică, dar era pasionat de mic de electronică. Astfel, el este cel care a mers la un curs intensiv la firma Tecnilab, care produce acest tip de maşină, iar acum el este cel care se ocupă de partea electronică. La sfârşit, un expert al firmei producătoare este cel care stabileşte dacă robotul a fost montat corect sau nu.

"Până acum nu ni s-a întâmplat să greşim la nicio lucrare", spune Ionuţ.Pentru a monta robotul, românilor le ia între două şi patru săptămâni.

Deşi este foarte interesant ceea ce facem, este foarte obositor şi nu suntem acasă niciodată
Ionuţ Creangă (37 ani)
tehnician electronist

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite