Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa italiană publică la unison, în prima pagină, tragedia din Catania: șase muncitori morți în interiorul unui bazin industrial. În plan secund, vizita președintelui america,

Presa italiană publică la unison, în prima pagină, tragedia din Catania: șase muncitori morți în interiorul unui bazin industrial. În plan secund, vizita președintelui america, George Bush, la Roma.

"La Stampa" deschide cu titlul "Țara unde oamenii mor pe capete la locul de muncă. Mai rău decât războiul." Ieri au murit nouă oameni în timp ce erau la serviciu. Șase dintre aceștia au murit într-un bazin industrial, utilizat în trecut pentru depozitarea substanțelor chimice. Nu se cunoaște exact dinamica dramei, însă se presupune că principala cauză a morții a fost monoxidul de carbon, comun în astfel de instalații.

Din primele constatări, se deduce că doi dintre muncitori au fost luați prin surprindere de o eroare de funcționare a unei pompe care ar fi trebuit să scoată deșeurile din bazin. Ceilalți patru au murit în încercarea de a îi salva pe primii doi. Mai mulți oameni politici italieni au ținut discursuri despre necesitatea înăspririi sancțiunilor pentru patronii care nu asigură echipament de protectia muncii angajatilor.

"La Repubblica" aduce în prim plan semnalul de alarmă tras de Banca Centrală Europeană în ceea ce privește situația economică a Italiei. "Italia se numara printre acele țări în care se impune cu prioritate readucerea pe linia de plutire a conturilor publice, deoarece dispune de o marjă de siguranță extrem de redusă sau chiar nulă." Cotidianul prezintă situația inflației, care în anul 2008 sare de 3% din produsul intern brut al țării. Cel mai mare pericol vine din zona prețurilor la energie și alimente. Proiecțiile macroeconomice indică o creștere a prețului alimentelor de 44% în 2008 și de 6,1% în 2009, concluzionează articolul.

"Corriere della Sera" prezintă pe larg vizita de ieri a președintelui american, George Bush, la Roma. Ziua acestuia a început cu fluierături și invective. Surprinzător, nu din partea manifestanților contra globalizarii sau a pacifiștilor, ci din partea tuturor cetățenilor.

Aceștia au protestat pentru blocajele rutiere impuse ca măsuri de securitate la trecerea suitei prezidențiale pe principalele artere stradale ale Romei. Articolul se încheie cu prezentarea poziției manifestanților anti-americani, în număr de câteva sute, care au dus o adevărată campanie de informare despre politica internațională a Statelor Unite.

"Il Giornale" dedică un spațiu amplu unei părți din raportul CARITAS despre România. Astfel, din datele statistice prezentate, rezultă că numarul românilor este 1.016.000. Un număr extraordinar de mare comparativ cu anul 1990, când în "Cizma" erau doar 8.000 de români, afirmă cotidianul. Conaționalii noștri sunt comasați în partea de centru și nord a Italiei însă în sud creșterea numărului romanilor este mai spectaculoasă.

"Il Giorno" aduce la lumină cazul unei țigănci căreia i-a fost refuzată îngrijirea medicală cu fraza: "Nu vreau să te tratez, voi țiganii îmi provocați greață!" Medicul care a făcut afirmația este anchetat, iar cazul a ajuns în Parlament. Femeia este grav bolnavă de patru ani și are cinci copii. Cotidianul semnalează cazul ca fiind "un act incalificabil".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite