Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa din Peninsulă vorbeşte astăzi, la unison, despre modul în care Guvernul Berlusconi a aprobat, în 9 minute şi 30 de secunde, un decret de lege, plus un proiect de lege. Astfel, Italia

Presa din Peninsulă vorbeşte astăzi, la unison, despre modul în care Guvernul Berlusconi a aprobat, în 9 minute şi 30 de secunde, un decret de lege, plus un proiect de lege. Astfel, Italia se lansează într-un plan de restructurare economică pe trei ani, în valoare de 34 de miliarde de euro.

"Taxa Robin Hood a fost aprobată", menţionează cotidianul "La Stampa" în principalul articol al zilei. Este prezentat proiectul financiar de readucere pe linia de plutire a economiei italiene. Pentru punerea în practica a proiectului sunt prevăzuţi trei ani, 34 de miliarde de euro şi multe modificări legislative. Printre acestea, şi o taxă, denumită simbolic "Robin Hood", destinată ajutării pensionarilor. Acestia vor primi o cartelă electronică specială, cu care vor putea cumpăra alimente la preţ redus. "Am cerut tuturor să facă un pas înapoi, pentru a face împreună un pas înainte" afirmă ministrul economiei, Giulio Tremonti. Va fi o reformă de "lacrimi şi sânge", este concluzia articolului.

"Procesul care îl are ca inculpat pe Berlusconi va fi oprit", afirmă "La Repubblica" în articolul din mijlocul primei pagini. Ieri, în Senat, a fost aprobat un amendament care favorizează "stoparea proceselor care nu prezintă un grad ridicat de urgenţă". Printre acestea se numără şi procesul Mills, care îl are ca personaj central pe Berlusconi. Un sondaj publicat în interiorul articolului arată că 59% din cei care au răspuns nu sunt mulţumiţi de modul în care funcţionează justiţia italiană.

"Record de dobândă la împrumuturile pentru case", apare pe prima pagina a cotidianului "Il sole 24 ore". Articolul subliniază faptul că dobânda variabilă practicată de bănci pentru împrumuturile destinate cumpărării de case a atins nivelul maxim al ultimilor cinci ani. Astfel, depăşind recordul din decembrie 2007, dobânda a ajuns la valoarea de 5,75%. Este în urcare şi dobânda medie practicată pentru diverse tipuri de împrumuturi destinate familiilor: 6,23%.

"Poezia era dedicată unui bărbat" informează "Il Messaggero" despre ultima gafă în cadrul examenului de bacalaureat. Unul dintre subiectele probei de limbă italiană cerea elevilor să comenteze "rolul consolator şi salvator al figurii feminine" din poezia "Ripenso il tuo soriso" ("Imi reamintesc al tău zâmbet") al cărei autor este Eugenio Montale. Montale, deţinător al unui premiu Nobel pentru literatură, a dedicat poezia unui bărbat, iar zâmbetul nu are legătură cu femeile, afectivitatea sau politica. Subiectul poeziei este balerinul Boris Kniaseff, un francez de origine rusă, născut la San Petersburg şi mort la Paris, fost profesor de dans al celebrei Brigitte Bardot.

"Creşte numărul şomerilor" relevă în paginile sale cotidianul "Corriere della Sera". Anul trecut, nivelul şomajului era de 6,4%, pe când anul acesta a ajuns la 7,1%. ISTAT anunţa că este procentul cel mai ridicat din ultimii doi ani. În primul trimestru al anului 2006, procentul în discuţie era de 7,6%.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite