Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La unison, presa italiană de astăzi îşi manifestă bucuria pentru eliberarea politicianului Ingrid Betancourt, dupa ce timp de 6 ani a fost ţinută ostatecă de Forţele Armate Revoluţionare

La unison, presa italiană de astăzi îşi manifestă bucuria pentru eliberarea politicianului Ingrid Betancourt, dupa ce timp de 6 ani a fost ţinută ostatecă de Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC).

"Ingrid a fost eliberată", putem citi în partea centrală a primei pagini a cotidianului "La Stampa". Ministrul Apărării columbian, Manuel Santos, a declarat pentru presă că succesul operaţiunii se datorează modului excepţional în care serviciile secrete s-au infiltrat în tabăra adversă. În cursul misiunii au fost salvate alte 14 persoane, împreună cu ex-candidata la cursa pentru preşedinţia Columbiei. Prima declaraţiei a lui Betancourt a fost: "Mulţumesc lui Dumnezeu şi militarilor!"

"Economia este mai importantă decât justiţia" putem citi pe prima pagină a cotidianului "La Repubblica". Costul vieţii de zi cu zi este mai mare decât câştigurile din muncă, se afirmă în articol. Interceptările telefonice sau o nouă lege pentru controlul imigraţiei nu fac obiectul interesului pentru italieni. 69% din cetăţeni cer Guvernului îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, creşterea salariilor şi controlul dobânzilor la împrumuturile bancare. Pe locul doi se plasează şomajul şi securitatea la locul de muncă şi abia pe a treia poziţie găsim problemele legate de siguranţa publică.

"Interceptările telefonice - încă un pas către transformarea lor în decret de lege". Acesta este subiectul cu care "Il Messaggero" deschide prima pagină a ziarului. Giorgio Napolitano, preşedintele Italiei, a autorizat prezentarea în faţa Camerelor a proiectului de lege referitor la procesele penale care îi privesc pe înalţii demnitari. Întâlnirea dintre principalul partid de opziţie, Partidul Democrat, şi Asociaţia Naţională a Magistraţilor a dus la consolidarea şi reafirmarea poziţiei împotriva blocării proceselor care nu sunt urgente. Reamintim că "blocarea proceselor ne-urgente" este un amendament al pachetului de securitate promovat de Berlusconi, iar prin acesta primul ministru ar scăpa el însuşi de un proces în care este anchetat.

"Conturile publice sunt în plin declin", titrează "Corriere della Sera" in prima pagină. Guvenatorul Băncii Italiei, Mario Draghi, susţine că pe parcursul anului 2008 conturile publice se vor goli din ce în ce mai mult. Principalele soluţii propuse de acesta sunt: reducerea taxelor, creşterea calităţii serviciilor statului, abordarea cu rezerve a problemei federalismului fiscal. De asemenea, guvernatorul critică "taxa Robin Hood" prin care băncilor li s-au impus taxe suplimentare din care, în teorie, ar trebui ajutaţi cei în dificultate.

"Judecătorul care a decis eliberarea ţiganilor, criticat", publică în centrul primei pagini "Il Giornale". Ministrul de Interne, Roberto Maroni, declară: "decizia judecătorului de la Verona este o eroare care are ca rezultat transformarea justiţiei într-un act inutil". Maroni nu are nici un fel de dubii asupra faptului că judecătorul a greşit eliberând ţiganii care îşi obligau proprii fii, minori, să fure. Ministrul subliniază, din nou, că nu este vorba de rasism, ci de justiţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite